Čeka je mesto u beloj kući? Ivanka Tramp se povlači iz porodičnog biznisa

Blic 12.01.2017 12:53
Čeka je mesto u beloj kući? Ivanka Tramp se povlači iz porodičnog biznisa


Ćerka novoizabranog predsednika SAD Ivanka Tramp najavila je da se povlači iz porodičnog biznisa. Ova odluka iznenadila je američku javnost pre svega zbog činjenice da Donald Tramp na svojoj jučerašnjoj konferenciji nije spomenuo Ivankino povlačenjeIvanka Tramp je svoju odluku objavila na Fejsbuku:

Nakon što moj otac i zvanično stupi na mesto predsednika, ja više neću biti uključena u poslove upravljanja i poslovanja kompanije. Uverena sam da će naša kompanija nastaviti da ide putem razvoja.

Trampova naslednica je dodala da se povlači i iz svoje kompanije za proizvodnju obuće, te da je sve poslove predala Ebigejl Klem, koja će voditi ceo biznis Ivankinog brenda sve dok njen otac bude obavljao funkciju predsednika SAD.

Ivanka je navela da će njena braća nadgledati organizaciju Tramp i da je sigurna u njihovu sposobnost da posao dovedu u red.

Ivanka planira da se sa porodicom preseli iz Njujorka u Vašington, pre svega zbog posla koji će obavljati njen suprug Džared Kušner, kog je tramp postavio za specijalnog savetnika u Beloj kući. Ivanka je dodala da će "najviše pažnje posvetiti deci".

Podsetimo, Donald Tramp je na jučerašnjoj konferenciji za novinare potvrdio da je i zvanično predao kontrolu nad poslovnim carstvom svojim sinovima Donu Junioru i Eriku, u želji da izbegne sukob interesa nakon što uđe u Belu kuću.

Tata je sprema za politiku?

Ovaj potez Ivanke Tramp može se tumačiti i iz drugog ugla, naročito nakon učestalih tvrdnji američkih medija da će ona biti ta koja će zapravo obavljati funkciju prve dame SAD, a ne njena maćeha Melanija. U ptilog tome ide i činjenica da je Donald Tramp svoju ćerku vodio na sastanak sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom, ali i to da je Ivanka bila možda jedan od ključnih faktora u Trampovoj kampanji, s ozirom da je svojim govorima i odmerenim nastupima privukla dobar deo mladih Amerikanaca da glasaju za njenog oca.

Pored toga, ne postoji nijedan razlog da Tramp svojoj šarmantnoj ćerki ne prepusti upravljanje nad kompanijom, naročito nakon što se pokazala izuzetno talentovanom, kako za biznis, tako i za odnose sa javnošću.

Nakon susreta sa Abeom, japanska štampa je uveliko pisala o mogućnosti da mlada Ivanka postane ambasador SAD u Tokiju.

- Retko se viđa da član porodice prisustvuje prvim zvaničnim sastancima, kada su i neformalnog karaktera, ali nije iznenađujuće budući da se ona bavi politikom - rekao je tada stručnjak za međunarodne odnose sa Univerziteta Nigata Jošinobu Jamamoto, dodajući da je njeno prisustvo "u svakom slučaju bilo u stilu Trampovih".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak