Janković i Jeremić podelili opoziciju

Novosti 12.01.2017 12:29
Janković i Jeremić podelili opoziciju


U toku pregrupisavanje proevropskog opozicionog bloka koji na izbore ide u dva fronta. Bivši šef diplomatije računa na Tadića, uz ombudsmana možda LDPSAŠA Janković i Vuk Jeremić ubrzano rade na okupljanju stranaka i pojedinaca na čiju podršku računaju u trci za predsednika Srbije. Prema našim informacijama, u frontu ombudsmana, pored DS i Nove stranke, najverovatnije će biti i LDP, dok bi uz bivšeg šefa diplomatije mogli da stanu Boris Tadić i lideri okupljeni u Velikoj narodnoj koaliciji za predsedničke izbore.

Oba kandidata bore se za naklonost pokreta "Dosta je bilo", čiji lider Saša Radulović još ne otkriva svog aduta za Andrićev venac. Kako navodi naš izvor, na konačnu odluku bi najviše moglo da utiče istraživanje jedne poznate agencije koje pokazuje da čak 70 odsto njihovih pristalica podržava Jeremića.

Prema našim informacijama, Jeremić već ima bazu najbližih saradnika na koje računa u vođenju kampanje, a među kojima su i neki od viđenijih članova Tadićevog SDS, ali i neke demokrate koje trenutno nisu aktivne u stranci. Plan je da oni budu "kostur" budućeg pokreta ili stranke s kojim bi Jeremić nastupio na sledećim parlamentarnim izborima.

S druge strane, Janković će na raspolaganju imati čitavu mrežu odbora DS. Kako saznajemo, napravljen je načelni dogovor da Janković postavi svog šefa izbornog štaba, ali će operativno kampanju voditi ljudi iz DS.

LDP Čedomira Jovanovića najverovatnije će konačnu odluku o kandidatu doneti 28. januara na sednici Glavnog odbora. Liberali, prema našim informacijama, čekaju rasplet nagađanja oko mogućih parlamentarnih izbora, ali trenutno su velike šanse da zajedno sa demokratama stanu uz Jankovića.

Naredne nedelje odluku bi trebalo da donese i Velika narodna koalicija u kojoj su Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Boško Ničić, Veroljub Stevanović, Janko Veselinović..., koji naginju ka Vuku Jeremiću.

Iako je bilo spekulacija o tome da bi Boško Obradović ("Dveri") mogao da odustane od kandidature i podrži Jeremića, on to demantuje:

- Ne vidim zašto bih podržao bilo kog starog ili novog evrofanatika, slugu MMF, Svetske banke i Brisela.

DAČIĆ: BOLjI SAM OD NIKOLIĆA

LIDER SPS Ivica Dačić smatra da bi bio bolji predsednički kandidat od aktuelnog šefa države Tomislava Nikolića, ali da time sam sebe ne kandiduje kod premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića.

- Zainteresovani smo za razgovore o kandidatu. Odnosi SPS i SNS nikada nisu bili bolji i njih ne mogu da određuju razni šumovi.

Dačić je za B 92 rekao da saradnja između SNS i SPS i koalicionih partnera garantuje pobedu Vučića u prvom krugu, što je, prema njegovom mišljenju, veoma važno za političku stabilnost Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak