Dva slova su zauvek promenila Crnu Goru i zaradila joj milione evra godišnje

Blic 12.01.2017 11:49
Dva slova su zauvek promenila Crnu Goru i zaradila joj milione evra godišnje


Mala zemlja, sa svega nešto više od 600.000 stanovnika, dobila je pre deset godina jednu od najatraktivnijih ekstenzija domena na svetu sa više od milione registrovanih domena, skoro duplo više nego što je stanovnika.Pošto ".me" na engleskom znači "mene" ili "ja", spisak mogućnosti bio je nepregledan, pa su nazivi domeni poput kiss.me, follow.me i sličnih dostizali ogromne cifre.

Na prvi pogled, .me domen je stvar vlasnika, ali je .me našao znatno širu publiku, pri čemu su mnogi svetski brendovi uveli tu ekstenziju, uključujući WordPress, Facebook i PayPal. Ta kratka ekstenzija je zauvek promenila Crnu Goru.

Dva slova: su zauvek promenila Crnu Goru i zaradila joj milione evra godišnje
Domen .me je zaslužan za dva odsto ukupnog izvoza Crne Gore

Kako je sve počelo

Gotovo svaka država ima jedinstvenu ekstenziju domena, tzv. najviši internet domen državnih kodova (ccTLD, country code top-level domain). Tako, na primer, Srbija ima .rs, Kanada ima .ca, Velika Britanija .uk, a Danska .dk.

Pre nego što je na referendumu doneta odluka o nezavisnosti, Crna Gora je koristila ekstenziju domena cg.yu. Posle otcepljenja od Jugoslavije 2003. Crnoj Gori je dodeljena ekstenzija .cs, ali ona nikada nije zaživela.

Nakon referenduma, vlada Crne Gore je 2007. raspisala zahtev za ponudu, a pobedila je crnogorska kompanija doMEn Ltd, sa zajedničkim ulaganjem kompanija GoDaddy.com, Afilias Limited i ME-net, Ltd. Kompanija je zaključila petogodišnji ugovor s vladom o korišćenju ovog domena, ali je ugovor produžen za još deset godina, do 2023.

Dva odsto crnogorskog izvoza

Dva slova: su zauvek promenila Crnu Goru i zaradila joj milione evra godišnje

Marta 2016. ekstenzija .me zabeležila je više od milion registracija naziva domena, više nego registrovani ccTLD Hongkonga, Irske i Singapura zajedno.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore MONSTAT, ukupna vrednost izvoza zemlje u 2015. iznosila je 317,2 miliona evra, dok je prema rečima Predraga Lešića, glavnog izvršnog direktora registra .me “ukupan prihod od imena domena sa ekstenzijom .me u 2015. iznosio je 6,5 miliona evra.” On kaže da prihodi od naziva imena domena zapravo pripadaju kategoriji prihoda od telekomunikacija, ali da je “u ovom trenutku više od 99 odsto .me domena registrovano izvan zemlje.”

U suštini, .me je zaslužan za nešto više od dva odsto ukupnog izvoza.

Poput ekstenzija .com i .net, veliki udeo .me registracija nalazi se u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz SAD i Kine.

Najveći broj sajtova u SAD i Kini

Izvan Crne Gore je i najviše provajdera usluga: oni u SAD i Kini čine 76,45 odsto svih .me imena domena registrovanih počev od trećeg kvartala 2016.

Crna Gora ne samo da je dobila digitalni proizvod tražen širom sveta, već ga je u značajnoj meri unovčila u korist lokalne privrede. Primera radi, u okviru programa za korporativnu društvenu odgovornost Domain.me, od 2013. organizuje konferenciju Spark.me u Budvi.

Konferencija privlači učesnike iz svih sektora tehnološke industrije, pa je tako ugostila Meta Malenvega (tvorca WordPress), Petera Sundea Komisopija (suosnivača Pirate Bay) i Kristofera Fabijana (susosnivača i jednog od lidera Unicefovog Sektora za inovacije, koga je magazin “Tajm” stavio na listu “100 najuticajnijih ljudi” 2013. godine.

Danas postoje hiljade različitih ekstenzija imena domena, ali pre desetak godina, kada je lansiran .me, situacija u svetu je bila potpuno drugačija. Činjenica je da .me ne samo da je postao poznati brend, već ga mnogi, zajedno sa .co, svrstavaju u ekstenzije koje su zauvek promenile strategiju marketinga ekstenzija imena domena.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak