Grabar-Kitarović: Srbija se naoružava, od koga se to brani

Novi magazin 12.01.2017 11:16
Grabar-Kitarović: Srbija se naoružava, od koga se to brani


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da na odluku Srbije da nabavi aviona Mig-29 ne gleda kao na trku u naoružanju, jer Srbija ima pravo da se naoružava i brani svoj vazdušni prostor, ali da bi volela da zna od koga se to Srbija brani."Nema ništa protiv njihove saradnje s Rusijom, ali njihove vojne vežbe moraju da budu transparentne, kao što su i NATO-ve. Volela bih da nas informišu šta žele da time postignu i od koga se to brane", rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT-a.

Grabar-Kitarović izjavila je i da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

"Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

Predsednica Hrvatske kaže i da je "Hrvatska nastala na temeljima borbe sinova ustaša i partizana", iako je u istoj emisiji HRT-a kazala da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", istovremeno ocenivši da "mir i stabilnost na ovim prostorima neće vladati večno".

"Hrvatska se mora usredsrediti na sadašnjost i budućnost. Prestanimo da raspravljamo o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva koji je promovisao predsednik Franjo Tuđman je nešto najvrednije u njegovoj politici i nešto što treba promovisati i dalje", rekla je predsednica Hrvatske.

Ona je rekla da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

"Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama", rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak