Grčka okovana snegom i ledom

Politika 12.01.2017 00:18
Grčka okovana snegom i ledom


Grčka je već danima, u pravom smislu reči, okovana snegom i ledom. Mnoga ostrva bez struje i vodeNajdramatičnije je na grupi severnih ostrva, Alonisos, Skopelos i Skijatos koja su zavejana, uglavnom bez struje i redovnog kontakta sa kopnom. Dramatično je i na zaleđenim ulicama Soluna, povremeno je u prekidu magistralni saobraćaj između Atine i Soluna, ne saobraćaju autobusi između Lamije i Volosa.

U Solunu su zbog jakih udara vetra otkazani avio letovi, zatvorene škole i fakulteti. Temperatura je oko sedam stepeni ispod nule, a gradske ulice pokrivene su ledom.

Blokirana su i bez struje mnoga sela na Krfu, ali i na Lezbosu na kome su prihvatni centri za nekoliko hiljada migranata koji su nekoliko dana u zamrznutim šatorima, bez tople odeće i hrane. Angažovana je armija kako bi se raščistili putevi i život koliko-toliko normalizovao. Poslednjih dana strani mediji objavili su niz reportaža o bezizlaznom položaju migranata na Lezbosu kojima, kako su pisali, niko ne pomaže i koji se smrzavaju. Zabeležen je i jedan smrtni slučaj što je još više pogoršalo stanje za koje, ni sam gradonačelnik Spiros Galen koji apeluje na pomoć Atine, nema rešenja. Hotelijeri na ostrvu odbili su da otvore vrata hotela za migrante što je izazvalo osudu javnosti. Po svemu sudeći, migranti će ipak biti smešteni u hotele, ali niko nema rešenja za stanovnike ostrva koji sede u hladnim kućama, bez dovoljno hrane i vode.

Vanredna situacija objavljena je u mnogim delovima Grčke, kao što je oblast Halkidiki, severoistočni deo zemlje, na Peloponezu, na Skopelosu i Alonisosu. U mnogim mestima, visina snega koji i dalje pada je preko 2 metra, a temperature su se spustile i do minus 15 i više. Problemi sa snabdevanjem i grejanjem su posledica i činjenice da Grčka ne pamti ovakav sneg i mraz i da lokalno stanovništvo, posebno na ostrvima, nikada nije kupovalo naftu za grejanje jer su temperature, uglavnom, i tokom zime, bile prolećne. Sneg i mraz su ih zatekli!

Na ostrvu Krf koje se više od dve decenije nije suočilo sa ovakvom zimom, već danima je u prekidu lokalni saobraćaj. Škole su zatvorene, kola hitne pomoći se kroz snežne nanose probijaju uz pomoć vatrogasnih vozila.

Kavala i Janina na severoistoku Grčke ovakav sneg videle su poslednji put 1987. Volos je bez gradskog i lokalnog saobraćaja.

Ipak, najdramatičnije je na malim ostrvima Alonisosu i Skopelosu koji i dalje ostaju odsečeni od kopna. Sneg visok gotovo 3 metra potpuno je zavejao ulice, mnoge kuće, kafiće... Oba ostrva,

i pored svih pokušaja armije i vatrogasaca da se nekako brodom probiju do njih, ostaju blokirana, bez struje i vode. Raščišćavaju se lokalni putevi, ali jak vetar i snežni nanosi vrlo brzo poništavaju svaki trud.

U Atini nema novog snega, ali jak vetar ometa avio saobraćaj. U nekim severnim delovima grada koji su pod visokim nanosima snega, škole su zatvorene.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak