Ispunjena želja Jovana Ćirilova

Novosti 11.01.2017 23:31
Ispunjena želja Jovana Ćirilova


Knjige uglednog teatrologa u biće ubuduće u Narodnoj biblioteci. U fondu šest stotina i šezdeset dragocenih, mahom rečničkih izdanja, koja je Ćirilov decenijama strastveno prikupljaoŽELjA uglednog teatrologa, dugogodišnjeg upravnika JDP-a i umetničkog direktora i selektora Bitefa Jovana Ćirilova - da njegove knjige budu čuvane u Narodnoj biblioteci Srbije, ispunjena je. Šest stotina i šezdeset dragocenih, mahom rečničkih izdanja, koja je Ćirilov decenijama strastveno prikupljao, našlo je svoje mesto u fondu srpske Narodne biblioteke.

Veliki poklonik pisane reči i pasionirani kolekcionar retkih i vrednih knjiga, Ćirilov je za života formirao biblioteku od sedam do osam hiljada naslova. Veći deo ostavio je u amanet pozorišnom reditelju Zoranu Jovanoviću, koji se o njemu brinuo tokom bolesti, dok je Narodnoj biblioteci Srbije zaveštao sva ona izdanja koja ova institucija nije posedovala.

Jovan Ćirilov se o svojim knjigama brinuo posvećenošću jednog bibliotekara, na osoben način ih čuvao i sistematizovao, a sa svojih čestih putovanja uvek se vraćao sa koferima punim novih vrednih izdanja. U zaostavštini je i prvo Ćirilovljevo delo "Laste", zbirka dečačkih pesama koje je sakupio i ukoričio njegov nastavnik. Jovanović namerava da je objavi, kao i da ostatak knjiškog blaga prepiše legatu koji namerava da osnuje Ćirilovu u čast.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak