Bitkoin vredi više od 1.000 dolara

Alo 11.01.2017 23:01
Bitkoin vredi više od 1.000 dolara


Digitalna valuta bitkoin zaključila je 2016. godinu većim skokom vrednosti od svih standardnih valuta, a na početku nove godine prekoračila je vrednost od 1.000 dolara prvi put za tri godineBitkoin je kriptovaluta koju kreiraju hiljade računara širom sveta potvrđujući transakcije i puštajući u sistem nove jedinice. U nedelju je na evropskoj platformi Bitstamp njegova vrednost porasla 2,5 odsto, dosegnuvši najviši rast od decembra 2013. godine, od 1.022 dolara.

Kurs bitkoina oscilira još od dana kada je stvoren. Tako je u dva meseca krajem 2013. godine njegova vrednost udesetostručena, i tada je  vredeo više od 1.100 dolara, da bi potom u samo nekoliko nedelja nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonuo ispod 400 dolara.

U protekle dve godine vrednost bitkoina donekle se stabilizovala iako i dalje oscilira znatno više od standardnih valuta koje izdaju središnje banke.

Bitkoin je možda u prošloj godini poduprla pojačana potražnja u Kini, povezana sa padom vrednosti juana u 2016. od sedam odsto, što je najlošiji rezultat kineske valute u više od 20 godina. Podaci pokazuju da se većina trgovinskih transakcija bitkoinom obavlja upravo u Kini, napominje Rojters.

Digitalna valuta koristi se za brzi i anonimni transfer novca u bilo koji deo sveta i ne podliježe kontroli vlasti pa je atraktivna za one koji žele zaobići kontrole kapitalnih tokova, kakve su na snazi, na primer u Kini.

Zanimljiva je možda i onima koji strahuju od manjka novca, kao što je slučaj u Indiji, čiji je premijer Narendra Modinedavno povukao iz opticaja novčanice velikih apoena.

Iako je vrednost bitkoina trenutno daleko od rekordnih 1.163 dolara, dosegnutih krajem 2013. na platformi Bitstamp, danas je u opticaju više tih digitalnih novčanih jedinica - svakih 10 minuta u opticaj ih ulazi 12,5.

Njihova ukupna vrednost trenutno je na rekordnih više od 16 milijardi dolara, što znači da je približno izjednačena s onom prosečne kompanije uvrštene u indeks Londonske burze FTSE 100.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak