Apple potpuno robotizovao proizvodnju, slično radi i Ford

Novi magazin 11.01.2017 21:43
Apple potpuno robotizovao proizvodnju, slično radi i Ford


Tehnološke promene brzo osvajaju svetsku industriju. Jedan od dobavljača kompanije Epl (Apple) potpuno je robotizovao proizvodnju, a na sličan korak odlučio se i američki proizvođač automobila Ford, koji vraća iz Meksika proizvodnju u SAD, i otvara 700 radnih mesta uz ulaganje vredno 700 miliona dolara.Kompanija navodi da će veliki broj radnika na proizvodnoj liniji zameniti roboti. Od ukupne svetske proizvodnje robota, 40 odsto je za potrebe proizvođača automobila.

Sve veća proizvodnja industrijskih robota prethodnih godina, ukazuje da za svoja radna mesta ne treba da budu zabrinuti samo zaposleni u autoindustriji.

Uslužne delatnosti poput sekretara, recepcionera, službenika uskoro bi mogli da nađu zamenu u robotima najnovije generacije.

Blumberg u tekstu o ubrzanoj četvrtoj industrijskoj revoluciji, navodi računicu koja je glavni argument da radnike na proizvodnim trakama zamene mašine - zavarivači.

U fabrici u SAD poslodavca košta 25 dolara na sat, dok su troškovi za robota koji obavlja isti posao - 8 dolara po satu. Do 2030. godine taj trošak bi, zajedno sa proizvodnjom, mogao da padne na svega dva dolara po satu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak