VW se nagodio sa SAD, plaća 4,3 mlrd dolara kazne

Bizlife 11.01.2017 20:25
VW se nagodio sa SAD, plaća 4,3 mlrd dolara kazne


Nemački auto-gigant postigao je dogovor sa američkim regulatorima za rešavanje problema zbog dizel skandala. Kompanija će platiti 4,3 milijarde dolara kazne.Nemački Folksvagen (Volkswagen) postigao je 4,3 milijardi dolara „težak“ nacrt nagodbe sa američkim regulatorima za rešavanje problema prekomerne emisije izduvnih gasova iz dizel motora, a planira i da se izjasni krivim.

Iz VW kažu da će troškovi određeni za rešavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi evra, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tokom tri iduće godine biti pod nezavisnim nadzorom.

Očekuje se da VW prizna krivicu kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivnje trebat će odobrenje američkog saveznog suca.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima sa dizel motorima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila lažno pokazivao emisiju izduvnih gasova. Kompanija je u SAD prodala gotovo pola miliona spornih automobila. Posle je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila širom sveta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u za zaveru da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji izduvnih gasova i postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Folksvagenu predstoje još dve godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizel automobila sa spornim softverom.

Kompanija je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi rešili civilne tužbe, pa je ponudila otkup približno 500.000 automobila sa spornim softverom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak