Proširena istraga protiv Haradinaja

Politika 11.01.2017 20:09
Proširena istraga protiv Haradinaja


Novi dokumenti sa dokazima do kraja ove nedelje treba da budu prevedeni i prosleđeni Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje HaradinajaTužilaštvo za ratne zločine dostavilo je Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja sa novim dokazima, koja će do kraja ove nedelje biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja, rečeno je u Ministarstvu pravde.

Podsećamo, dan ranije resorno ministarstvo prosledilo je zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj sa pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči, a koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega, navodi Tanjug.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Haradinaj je prošle srede uhapšen na aerodromu Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine, i nalazi se u pritvoru. Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine. Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim, zahtev mora da stigne u roku od 18 dana od dana kada je uhapšen, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže, kako prenosi Tanjug, da se boji da će u slučaju Ramuša Haradinaja politika odneti prevagu nad pravdom i da će lider Alijanse za budućnost Kosova ponovo izbeći da se suoči sa odgovornošću za ratne zločine.

Što se činjenica tiče, one ne manjkaju kada je u pitanju Haradinaj, ali bojim se da će možda nečija politička odluka izvan Srbije ipak pobediti činjenice, kao što smo to viđali u minulim godinama”, rekao je Drecun novinarima posle sednice Odbora za KiM koja je bila zatvorena za javnost.

Na pitanje da li će konačna odluka o izručenju Haradinaja pogoršati već nezavidnu situaciju koja se odnosi na formiranje ZSO i pregovore, Drecun je odgovorio da bi privođenje osumnjičenih za ratne zločine trebalo da bude korak napred.

„Nažalost, Albanci kao većinska nacionalna zajednica na Kosmetu i dalje ne pokazuju spremnost da se suoče sa zločinima koje je počinila teroritička OVK i u tom smislu svaki pokušaj da se zločinci poput Haradinaja privedu pravdi doživaljavaju na drugačiji način”, rekao je Drecun.

Odgovarajući na pitanje da li se pretnje odnose i na diplomatska predstavništva Srbije, Drecun kaže da su na odboru obavešteni o aktivnostima koje preduzimaju nadležni državni organi, ali s obzirom da je sednica bila zatvorena za javnost, nije mogao da iznese više detalja.

Govoreći o formiranju ZSO, Drecun je podsetio da je to temeljni stub Briselskog sporazuma, uprkos snažnoj opstrukciji privremenih instituciji u Prištini da ona ne bude formirana. 

Ekstremisti bi, kaže Drecun, želeli da se ide tim pravcem, da hapšenje Ramuša Haradinaja bude opravdanje za zaustavljanje procesa normalizacije odnosa, da se ne formira ZSO.

Ispred spomenika palim ruskim borcima u Beču posle podne kosovski Albanci održali su demonstracije podrške Ramušu Haradinaju, koji je uhapšen u Francuskoj, prenosi Tanjug. Protesti Albanaca održani su i u nekoliko gradova u srpskoj južnoj pokrajini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak