Hrvatska okovana ledom, u Makedoniji i do minus 28

N1info 11.01.2017 12:48
Hrvatska okovana ledom, u Makedoniji i do minus 28


Ledeni dan u Hrvatskoj i Makedoniji. Slavonija je rekorder u hladnoći. U Kopačkom Ritu u šest sati izmereno je minus 21, u Slavonskom Brodu - 20, a u Osijeku i Vinkovcima -18 stepeni. Najniža temperatura u Makedoniji jutros je izmerena u Berovu, na jugositoku, i iznosila je minus 28 stepeni Celzijusa.U Splitu je izmereno -4, u Dubrovniku -7, a u Zagrebu -8 stepeni. U Splitu i Dubrovniku na snazi je crveno upozorenje zbog niskih temperatura. Vetar je oslabio, no na samom jugu ponegde se još očekuje jaka bura, mestimično s olujnim udarima.

Zbog niskih temperatura na splitskom je području zamrznuta voda u oko tri odsto vodovodnih priključaka, te je zbog toga desetak hiljada stanovnika ostalo bez mogućnosti korišćenja vode u domovima.

"Temperatura vazduha na splitskom području i danas pre podne je ispod nule, i u vodovodnim cevima se smrzava voda, ali nema mogućnosti da se ti problemi reše pre nego što poraste temperatura i ;otopi se led u cevima", rekao je za Hinu pomoćnik direktora za tehnička pitanja u "Vodovodu i kanalizaciji" Božidar Čapalija.

Po njegovim rečima, danas popodne na splitskom području se očekuje porast temperature iznad nule.

Makedonija u "debelom" minusu 

Najniža temperatura u Makedoniji jutros je izmerena u Berovu, na jugositoku, i iznosila je minus 28 stepeni Celzijusa, objavila je hidromeorološka uprava. 

U Bitolju je temeperatura pala na minus 25 stepeni, u Mavrovu je izmereno minus 23,8, u Lazaropolju kod Mavrova minus 23 stepena, na skopskom aerodromu minus 20,6, dok je u glavnom gradu Makedonije izmereno minus 16,6 stepeni. 

Veoma hladno je i u Đevđeliji, gde je jutarnja bila minus 17, Strumici minus 16 stepeni, u Ohridu minus 16,3 stepena, u Demir Kapijii minus 16,6 stepeni, u Štipu minus 20,6 stepeni. 

U Makedoniji će danas biti promenljivo oblačno i veoma hladno vreme, sa sunčanim periodima, ali je moguće i da će ponovo padati sneg. 

Sneg noćas nije padao, a snežni pokrivač je najniži u selu Pretoru, na Prespanskom jezeru i u Demir Kapiji - osam santimetara, a snega je najviše u planinskom Mavrovu - 78 santimetara.

Zenica bez grejanja

Građani Zenice koji se greju putem sistema daljinskog grejanja od jutros u stanovima imaju hladne radijatore, dok su se temperature spustile ispod minus 15 stepeni Celzijusa.

Iz kompanije ArcelorMittal, koja upravlja kotlovima iz kojih se greje grad, stiglo je saopštenje u kome piše da su oba kotla van funkcije.

"Zbog tehničkih problema na kotlu broj 2 za proizvodnju u pogonu Energetika, i nemogućnosti pokretanja kotla broj 1 kao alternativnog rešenja, došlo je do prestanka isporuke toplotne energije. Svi raspoloživi timovi kompanije ArcelorMittal Zenica su angažovani na otklanjanju kvara", navodi se u saopštenju ArcelorMittala.

Prema podacima sa merne stanice centar, temperatura u gradu je u 10 sati iznosila minus 19 stepeni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak