Jeremić bez podrške DS, ali mnogi u njoj rade za njega

Danas 11.01.2017 11:11
Jeremić bez podrške DS, ali mnogi u njoj rade za njega


Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac predložiće na današnjoj sednici stranačkog Predsedništva da ta partija podrži Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije, saznaje DanasDemokrate su međusobno podeljene u podršci Jankoviću i potencijalnom predsedničkom kandidatu i njihovom bivšem članu Vuku Jeremiću, ali se nadaju, kako nam je rečeno, da će ih odluka Predsedništva ujediniti.

Jeremić i dalje ćuti o tome hoće li se kandidovati. Juče nismo uspeli da saznamo kako će i da li će uopšte izostanak podrške njegove bivše stranke uticati na Jeremićevu odluku. Prema nezvaničnim spekulacijama koje su se ovih dana mogle čuti među opozicionarima, Jeremić je blizu odluke da se kandiduje, čak je i naručio istraživanje javnog mnjenja koje bi trebalo da mu pomogne u donošenju konačnog stava. Kako kažu naši izvori, za Jeremića već radi "pola DS", a i celi odbori demokrata i SDS Borisa Tadića se priklanjaju njemu. Naši sagovornici navode da Jeremić ima podršku Veroljuba Stevanović, lidera ZZŠ, i Dušana Petrovića, nekadašnjeg lidera Zajedno za Srbiju.

Kako su nam rekli naši sagovornici iz DS, Šutanovac i Janković su ovih dana razgovarali i o politici koju će Janković ubuduće zastupati i složili su se da je to proevropska politika zasnovana na pravnoj državi, izgradnji institucija, evropskih vernosti i radničkih prava. Na naše pitanje da li su se dogovorili o važnim političkim pitanjima kao što su odnos prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti i položaju u Ustavu ili odnosu prema NATO i Rusiji, naši sagovornici kažu da njih dvojica o tome nisu razgovarali.

Odluka Predsedništva trebalo bi da bude saopštena danas na konferenciju za medije u prostorijama DS na Terazijama. Tu odluku treba da potvrdi i Glavni odbor DS.

Kako nam je rečeno, Šutanovac nastavlja da razgovara sa ostalim predstavnicima stranaka takozvane građanske opozicije o potrebi da ta opozicija ima zajedničkog kandidata. Sličan stav imaju i u SDS Borisa Tadića. Marko Đurišić, funkcioner ove stranke, za Danas odgovarajući na pitanje kada će ta stranka doneti odluku koga podržava, odgovara da u toj partiji i dalje smatraju da je najbolje rešenje jedan, zajednički kandidat za predsednika i zajednička lista na eventualnim parlamentarnim izborima stranaka građanske opozicije. "I na tome i dalje radimo", rekao je Đurišić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak