Novi sneg otežava čišćenje, do sada evakuisano 130 osoba

RTS 11.01.2017 11:05
Novi sneg otežava čišćenje, do sada evakuisano 130 osoba


Od jutros bar desetak centimetara novog snega. Zbog visine snežnog pokrivača i izuzetno niskih temperatura u vanrednoj situaciji je 11 opština. Spasioci i putari su na terenu širom zemlje. Ledeni talas do sada je odneo šest žrtava u Srbiji, pa nadležni upozoravaju da se ne izlazi van bez preke potrebe. Do sada evakuisano 130 osoba a 73 vozila izvučena iz smetovaŠesti ledeni dan u Srbiji. Zbog snega koji neprestano pada otežano je čišćenje pojedinih puteva i pristup zavejanim mahalama u najugroženijim delovima zemlje. Najavljenom prelasku u plus najviše se raduju meštani sela u kojima je danima vanredna situacija.

U Sjenici je jutros bilo za nijansu manje hladno, izmerena temperatura je minus 21 stepen, dok je na Pešteru i danas minus 27 stepeni.

Snežni pokrivač je debljine oko 30 centimetara.

Juče su u Pešterskoj visoravni pročišćeni putevi do 20 planinskih sela. Zamenik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin kaže da je najteže u mestu Duga Poljana.

"Računam da u naredna tri dana dođemo do svakog sela i zaseoka, da pročistimo sneg", rekao je Kaličanin i dodao da se u narednih nekoliko dana očekuje i da sela, osim jednog, dobiju vodu.

Prema njegovim rečima, do sada je zbrinuto oko 150 ljudi.

Polovina opština u Jablaničkom okrugu je već danima u vanrednoj situaciji. U Leskovcu je jutros izmereno minus 14. Ugroženih meštana nema, ali ima zavejanih naselja u brdsko planinskim krajevima, kao što je u opštini Medveđa.

Sneg neprestano pada, a predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je situacija teška zbog jakog vetra i niskih temperatura.

Takođe, problema ima i sa snabdevanjem električnom energijom ali se, kaže, i na tome radi.

Što se tiče sela uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, ona postaju pristupačnija, ali je i dalje teško u šest sela u Leskovcu. Ona su odsečena od sveta, nemaju struju, a radnici ne uspevaju da se izbore sa smetovima visine od tri metra do pet metara.

Pozivi za pomoć stižu i sa Vlasine, gde su ljudi u mahalama ostali zavejani. Zaledilo je i Vlasinsko jezero, gde je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.

Pre dva dana vanredna situacija uvedena je i u opštini Crna Trava. U po broju stanovnika najmanjoj opštini u Srbiji, u kojoj žive uglavnom stariji ljudi, zavejani su skoro svi mahalski putevi.

Samo 70 od 500 kilometara puteva je prohodno, a novi sneg i niske temperature putarima otežavaju posao.

U Beogradu je ovog jutra nastao problem sa saobraćajem. Javni prevoz se odvija otežano, a neke linije su skraćene. Gradonačelnik Beograda kaže da su angažovane sve službe, da se bore sa nevremenom, ali da čišćenje otežava sneg koji pada od juče.

Evakuisano 130 ljudi

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović kaže za RTS da je usled velikih padavina i niskih temperatura najteže na Pešterskoj visoravni, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i u delovima zapadne Srbije.

Do sada je, prema njegovim rečima, više od 250 vatrogasaca angažovano na konkretnim akcijama, evakuisano više od 130 pojedinaca, izvučeno više od 73 vozila iz smetova.

"Postoji problem sa visinom snežnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske", rekao je Stevanović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procena će biti donete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i naveo da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja reka zbog topljena snega, Stevanović je rekao da se prate procene Hidrometeorološkog zavoda i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da se saobraćaj odvija normalno na najopterećenijim putnim pravcima, odnosno auto-putevima u Srbiji.

Na pojedinim putevima obustavljen je zbog radova, a neki putni pravci, kao na primer u Trgovištu i Bosilegradu, neprohodni su zbog snežnih padavina.

I aerodromi "Nikola Tesla" i "Konstantin Veliki" funkcionišu normalno, a u železničkom saobraćaju nema većih poremećaja usled niskih temperatura i snega, navodi se u saopštenju.

Što se tiče vodenog saobraćaja, plovidba je obustavljena na Tisi, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i drugim kanalima na severu zemlje. Plovidbe nema ni na Savi, ni na Dunavu.

Proglašena je redovna odbrana od leda na delu Dunava, Save i celom toku Tise. Takođe, doneta je odluka o aktiviranju ledolomca "Greben" na potezu od Đerdapa 1 do izlaska iz Kazana.

Zaledile su i Velika Morava i Drina, a na Palićkom jezeru led je debljine oko 20 centimetara.

Zbog obustavljanja plovidbe, šteda na dnevnom nivou iznosi 50.000 evra. Međutim, Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja je za RTS istakao da je bezbednost na prvom mestu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak