Srbija traži Haradinaja, Anonimusi prete Francuskoj

N1info 11.01.2017 00:09
Srbija traži Haradinaja, Anonimusi prete Francuskoj


Retorika između Beorgada i Prištine se zaoštrava dok Ramuš haradinaj u pritovru u Francuskoj čeka da francuske vlasti odluče o njegovoj daljoj sudbini. U međuvremenu su se u priču o Haradinaju umešali i albanski Anonimusi.Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, upozorio je juče na mogućnost napada na ambasade Srbije u više zemalja sveta.

"Albanska dijaspora planira da napadne neku ambasadu Srbije u inostranstvu zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, a ta informacija je u Srbiju stigla od bezbednosnih službi jedne zapadne zemlje", rekao je danas dačić i objasnio svoju raniju izjavu o ugroženosti ambasada.

On je za RTS dodao da je podignut nivo budnosti u diplomatskim predstavništima naše zemlje.

"Upozorili smo na to što smo dobili od zapadnih bezbednosnih službi, iz bezbednosne zajednice jedne velike zemlje. Tačno se zna ko je te predloge iznosio, gde živi i to nisu prazne priče. Plan je bio da se Srbija privoli da odustane od zahteva za izručenje Haradinaja tako što bi se zauzela ambasada i tako što bi zaposleni u njoj bili kidnapovani", rekao je Dačić.

Ovakve tvrdnje u Prištini smatraju tendencioznim i zapaljivim. Povodom hapšenja Haradinaja održana je i posebna sednica Skupštine Kosova, na kojoj je premijer Isa Mustafa objasnio da Vlada intenzivno radi kako bi međunarodna zajednica slične optužnice u potpunosti odbacila.

"Vlada Kosova smatra da su poternice Srbije za građane Kosova ilegalne, politički motivisane, da imaju jasnu tendenciju ka tenzijama i konfliktima, kao i povredu regionalnih i ostalih procesa. 
Izražavam puno uverenje da će institucije Francuske ubrzo doneti odluku da se Haradinaj vrati na Kosovo i da se ovakvi slučajevi ne primenjuju protiv drugih građana Kosova", rekao je Isa Mustafa.

Podrška Haradinaju stiže i iz Tirane. Albanija je već poslala zahtev Interpolu da preispita i povuče spornu poternicu, dok je predsednik vlade Edi Rama ocenio da je Haradinaj bio "borac protiv agresora" i optužio EU "za dvojaka merila prema Srbiji i Kosovu".

Međutim, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da Srbija samo plaši region i trenira strogoću, navodeći da se o terorizmu ne priča unapred, jer se tako motivišu teroristi.

"Hoće li se nastaviti ili prekinuti Briselski dijalog, sve vodi na tu kartu - i izjave Marka Đurića o ZSO i izjave Edite Tahirti i najnovije reakcije povodom Haradinaja, i moram da kažem da je to logično sobzirom na to da se dve godine tražio novi formart za pregovore, da Srbija tu nije pokazala neku incijativu i da se EU ozbiljno umorila od ovog predgovaranja. Sad se jedino postavlja pitanje kome to više odgovara. Bojim se da to više odgovara Prištini", rekao je Janjić.

U sukob zbog Haradinaja umešali su se i Anonimusi i to albanski ogranak. Oni su upozorili Pariz da će njihove aktivnosti izazvati novi rat na Balkanu i da će, ukoliko izruče Haradinaja Srbiji, objaviti rat Francuskoj. Ukoliko ga ne oslobodite, to ćete morati da platite, stoji u upozorenju Anonimusa toj zemlji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak