Velike štete zbog leda i prekida plovidbe

RTV 10.01.2017 21:38
Velike štete zbog leda i prekida plovidbe


Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je svakog dana šteta koju sneg i led izazovu u železničkom i saobraćaju na vodama između 10 i 13 miliona dinara, urpsko tome što, kako ocenjuje, nadležne službe sneg nije iznenadio i što su uglavnom uspele da zaštite i ljude i imovinu.Mihajlović je u Informativnom centru Puteva Srbije rekla novinarima da je stanje u svim vidovima saobraćaja skoro redovno.

"Stanje je relativno redovno. Prioritet je bio da zaštitimo ljude i opremu, ali i da smanjimo ekonomsku štetu. Kada je reč o obustavi plovidbe na Dunavu i železnici zbog pucanja šina ili kašnjenja vozova procenjuje se da je šteta između 10 i 13 milona dinara dnevno", rekla je Mihajlović.

Ona, međutim, očekuje povoljnije vremenske prilike već krajem sedmice, a time i manju štetu.

"Moj zaključak je da sistem radi, da službe dobro rade svoj posao, i niko više ne može da kaže kako nas zima ponekad iznenadi", naglasila je Mihajlović.

Ona je zahvalila nadležnim službama na požrtvovanosti i velikom zalaganju.

"Konačno smo videli da sistem funkciniše u svim vidovima saobraćaja. Svi putevi su prohodni, ostalo je još da se očiste pojedini putevi trećeg prioriteta na jugu Srbije, tu ima malo problema", navela je Mihajlović.

Ona je podsetila da je u petak počelo nevreme i navela da je od tada na putevima 2.000 ljudi, kao i da su obezbedili normalno funkcionisanje saobraćaja.

Mihajlović je rekla da treba što više puteva pokriti video nadzorom, ističući da posebno treba pokriti Koridor 10.

"Imamo mnogo više automobila koji idu kroz Srbiju Koridorom 10 nego što idu preko Rumunije i Bugarske", istakla je ministarka.

Kako kaže, Dispečerski centar Puteva Srbije treba još da se razvija i bude moderno opremljen, kako bi znali šta se dešava u svakom trenutku.

Mihajlović je kazala da na rekama ima problema, ali da bi i tu trebalo da bude bolje već krajem nedelje.

Ona je dodala da Srbija ima jedan ledolomac, a drugi, ukoliko se proglasi vanredna situacija, možemo da obezbedimo u saradnji sa Mađarskom.

Što se tiče pruga, Mihajlović je rekla da Centar daljinskog upravljanja Topčider, koji upravlja železničkim Koridorom 10 i prugom Beograd - Bar dobro funkcioniše.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao da su autoputevi i glavni pravci očišćeni od snega i leda i da je ostalo da se još očisti 11 regionalnih puteva.

Ti putevi će biti očišćeni do petka, dodao je Drobnjak.

On je kazao da se za vikend ponovo očekuje snežni talas, ali da su putari spremni pošto imaju obezbeđeno 70.000 tona soli i 100.000 tona rizle.

Drobnjak je kazao da i dalje probleme prave nedisciplinovani vozači kamiona i autobusa.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević je rekao da je u sektoru Novog Sada 12 barži bezbedno usidreno, kao i da na rekama još nema potrebe za angažovanjem ledolomaca, pošto led još nije dostigao kritičnih 15 centimetara.

"Sa Mađarskom smo u pripravnosti za angažovanje dva ledolomca, ako bude potrebno. Srbja može bezbedno da se brani od leda", dodao je on.

V.d. direktora Puteva Srbije Jugoslav Jović je rekao da kod prevoza putnika nema neprohodnih pruga, da svi vozovi idu po redu vožnje, kao i da se zastoji brzo rešavaju.

"Imamo operativni štab koji rešava eventualne probleme", dodao je Jović.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić je rekao da je sve u skladu sa planiranim redom letenja.

"Svi dolazni letovi do beogradskog i niškog aerodroma su redovni, a to je pre svega zahvaljujući visokoj opremljenosti oba aerodroma i stručnim ljudima. Građani treba da vode računa, kada putuju, pošto u mnogim zemjama u okruženju aerodromi ne funkcionišu. Na primer, aerodrom u Tivtu i Ataturk u Istanbulu, gde se letovi realizuju sa kašnjenjem ili se otkazuju ili odlažu za jedan dan", dodao je Ilić.

Ledolomac Greben čisti Dunav iznad Đerdapa

Redovna i vanredna odbrana od leda je proglašena na delovima Dunava, Save, Tise i na Velikoj Moravi, a danas je odlučeno da se na Dunavu kod akumulacije Đerdap aktivira ledolomac "Greben".

To je odlučeno na sastanaku ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija. "Greben" je već kod prevodnice "Đerdap 1", a otploviće uzvodno ka mestu Sokolovac, kod Golupca, odakle će početi probijanje leda.

Po najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje dalje širenje i debljanje leda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od granice Srbije i Mađarske do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, ; na slivu Save, odnosno kod Topčiderske reke, Pariguza, Kolubare sa Tamnavom, i Peštanu.

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak