Preokret: Vaše dete sutra možda ipak ne ide u školu

Blic 10.01.2017 16:59
Preokret: Vaše dete sutra možda ipak ne ide u školu


Osnovci i srednjoškolci se sutra posle produženog raspusta vraćaju u školu, a školske uprave u saradnji sa lokalnim samoupravama mogu da donesu i drugačiju odluku zbog vremenskih uslova i epidemije gripa.Kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, škole koje produže raspust imaju obavezu da ministarstvu prosvete dostave plan nadoknade časova.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana.

- Škola se nastavlja sutra, s tim što postoji mogućnost da se određene škole i lokalne samouprave konsultuju i vide da li postoje uslovi za nastavak, bilo da je reč o vremenskim uslovima ili gripu. Nikom nismo rekli da treba da se vrati pod nemogućim uslovima - rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević Tanjugu.

Sagledali sve okolnosti

Prema njegovim rečima, ministarstvo je sagledalo sve okolnosti šta činiti sa nastavkom školske godine budući da su informacije u gradovima različite, tako da je negde zabeležen veći, a negde manji broj obolelih od gripa.

On je objasnio da škole treba da nadoknade časove u dogovoru sa resornim ministarstvom, napominjući da će to u budućnosti biti lakše uvođenjem "elektrnoske prosvete".

- Ono što je važno je da se ubuduće vodi računa kada deca dođu posle prekida, da ih ne "startuju" svi odjednom, da ne daju kontrolne, da se ne ponašaju kao da ništa nije bilo. Toga imamo u praksi - rekao je Šarčević.

Veća autonomija školskih ustanova

Takođe, naveo je da je u toku javna rasprava o novom sistemskom zakonu o obrazovanju koji između ostalog predviđa veću autonomiju školskih ustanova.

Kako kaže, ministarstvo ne želi da pravi "tvrde odluke o kalendarima" jer, kako je objasnio na primeru, interes Sjenice je da zimski raspust traje duže, a interes drugih sredina je drugačiji.

- Ono što je sada bitno, mi smo doneli odluku koja je pomirljiva. Nastavlja se polugođe sutra u većini škola, s tim što se određene škole i lokalne samouprave mogu konsultovati - rekao je Šarčević.

U Srbiji je trenutno zbog vremenskih nepogoda na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.

Povećava se broj opština koje su produžile raspust

Sjenica je prva opština koja je jutros saopštila da njeni đaci neće krenuti u školu sutra, već da će raspust biti produžen do ponedeljka, 16. januara. Zatim je ista odluka usledila i u Tutinu, a potom i u Novom Pazaru i Medveđi.

Iz Ministarstva prosvete saopšteno je i da su tokom dana primili još nekoliko odluka lokalnih vlasti da će raspust biti produžen do 16. januara. To su tri kosovske opštine: Štrpce, Gnjilane, Gora, kao i Surdulica sa juga Srbije.

Što se Tutina tiče, jedina škola u koju će se đaci sutra vratiti u klupe jeste Osnovna škola "Meša Selimović" u mestu Ribariće.

Iako Novi Pazar nije proglasio vanrednu situaciju, kao što je slučaj u Sjenici, Tutinu i Medveđi, u odluci Gradskog veća navedeno je da se raspust produžava zbog vremenskih nepogoda na teritoriji tog grada.

I sneg i grip

I šest osnovnih i jedna srednja škola, kao i dečji vrtić u opštini Medveđa počeće sa radom 16. januara, odluka je Štaba za vanredne situacije.

Komandant tog štaba i predsednik opštine Nebojša Arsić kaže da je takva odluka donesena zbog bezbednosti dece, ali i zbog gripa od kojeg je obolelo 75 dece u toj opštini.

- Iako smo danas okončali čišćenje svih lokalnih puteva i počeli da čistimo puteve do najudaljenijih mahala, procena je da se školski autobusi ne mogu probijati tim planinskim putevima jer sneg još uvek pada i vetar duva pa iznova zatrpava već očišćeno. Osim toga, iz Doma zdravlja nam je dostavljena informacija da trenutno 75 dece ima grip ili simptome slične gripu - kaže Arsić.

Opština Medveđa jedna je od prvih u Srbiji koja je proglasila vanrednu situaciju na celom području, posebno zbog nemogućnost da se mašinama stigne do desetak zavejanih sela uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak