Led na svim rekama u Srbiji

Radio 021 10.01.2017 16:25
Led na svim rekama u Srbiji


Poslednje prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je na svim rekama led ili u pokretu ili stoji i uglavnom su pokriveni veći delovi rečnih korita.Na Dunavu, na celom toku kroz Srbiju, led u pokretu pokriva vodenu površinu od 50% do 100%, a na pojedinim mestima led stoji i zbog toga se preduzimaju mera vanredne odbrane od leda.

- Na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava, Velike i Južne Morave, kao i na Jablanici i Toplici zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja sa tendencijom povećanja debljine leda i procenta pokrivenosti vodene površine ledom. Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike, Južne i Zapadne Morave, kao i na Mlavi, Peku i Timoku osmotren je priobalni led sa ledohodom od 20 do 70% širine rečnog korita. Narednih dana na ovim rekama se očekuje povećanje debljine leda i procenta pokrivenosti vodene površine ledom - navodi se u poslednjem biltenu RHMZ-a od utorka u podne.

Temperature svih reka su 0°С, sem Dunava čija je prosečna temperatura 0.1°С. Kolika je debljina leda nije poznato, sem za Kanalsku mrežu DTD, za koju su Vode Vojvodine saopštile da iznosi 10 santimetara.

Na skoro svim rekama je zabeležen i nizak vodostaj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak