Borba sa smetovima, otežan saobraćaj

RTS 09.01.2017 22:22
Borba sa smetovima, otežan saobraćaj


U većem delu Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je na jugu Srbije crveni. U selu Sugubine kod Sjenice spasioci su uz velike napore evakuisali trudnicu i prebacili je u bolnicu.Vanredna situacija je u devet opština, najkritičnije na jugu Srbije. Evakuisano oko 120 osoba tokom noći. Na području Blaca smetovi i do tri metra. Saobraćaj se obavlja otežano, a kamionima s prikolicom zabranjen je prilaz Kopaoniku i Goču.

Zbog smeta od četiri metra, nisu uspeli da se probiju i do bolesnika u selu Krstac u sjeničkom kraju, pa će evakuaciju nastaviti ujutru. Jedna osoba u Vranju preminula od smrzavanja. Vanredna situacija u 11 opština, najteže je stanovnicima sela na obroncima Golije, na Pešterskoj visoravni i na obroncima Javora. Velika Morava zaleđena, obustavljena plovidba na Dunavu i Savi. Avio-saobraćaj funkcioniše bez problema.

U 11 opština u Srbiji je proglašena vanredna situacija - u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medveđi, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Vlasotincu, Tutinu, Vranju, Crnoj Travi i Trgovištu, a ledeni dani u Srbiji se nastavljaju. 

Sneg je tokom dana padao u čitavoj zemlji. Svi putni pravci su prohodni, kažu u AMSS, ali su sneg, smetovi i jak vetar već doneli nevolje mnogim delovima zemlje.

Svi prilazi Kopaniku su prohodni, a kolovozi su mestimično suženi zbog nanosa koje je stvorio vetar. Saobraćaj se obavlja otežano, a kamionima sa prikolicom je zabranjen prilaz Kopaoniku i Goču. 

U Blacu, koji se nalazi između Kopaonika i Jastrebca, sneg pravi probleme. Predsednik opštine Zoran Jozić kaže da je mehanizacija na terenu, ali su smetovi preko tri metra, što otežava raščišćavanje. Kaže da ima zaselaka kuda ne mogu da dođu.

U najhladnijem delu Srbije, sjeničkom kraju, gde je juče izmereno 33 stepena ispod nule, mnoga sela su i dalje blokirana. Spasioci su večeras krenuli ka bolesniku u selu Krstac ali nisu uspeli da dođu do njega zbog smeta od četiri metra, pa će akciju spasavanja nastaviti rano ujutru. Tokom prepodneva trajala je i akcija evakuacije jedne trudnice iz sela Sugubine oko 15 kilomentara udaljenog od Sjenice u sjeničku bolnicu.

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović kaže za RTS da veliki snežni nanosi oteževaju pročišćavanje puteva i da je broj evakuisanih svakog dana sve veći, a da ih je sada oko 150.

Direktor Zdravstvenog centra Sjenica Altan Hamidović ističe da je bilo par slučajeva promrzlina, spasavanje jedne bake juče i par slučajeva kućnih poseta. Napominje da je situacija pod kontrolom ali da je nemoguće odmah stići do svih.

Najteže je stanovnicima sela na obroncima Golije, na Pešterskoj visoravni i na obroncima Javora. 

Oko 50 sela sa oko 2.000 žitelja još je nedostupno. Pucaju vodovne cevi, ekipe nastoje da otklone kvarove, ali tri sela nemaju vode već peti dan.

Izuzetno niske temperature i visok snežni pokrivač koji su zahvatili celu jugozapadnu Srbiju, doneli su mnogo poteškoća u funkcionisanju svih javnih službi, naročito u snabdevanju električnom energijom i vodom, izjavio je Goran Posrkača iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Kaže da je u prethodna dva dana bilo više zahteva za evakuaciju, pretežno bolesnih, starih osoba koja žive same u udaljenim seoskim područjima.

"Karakteristična je bila sinoćna intervencija u selu Ivezići gde je starica od 80 godina blagovremeno evakuisana, jer je bila životno ugrožena. Vatrogasci - spasioci su je nosili kilometar na nosilima do mesta gde je bilo moguće doći vozilom i srećom uspeli su da je evakuišu i ona je zbrinuta u Medicinskom centru u Prijepolju", rekao je Posrkača.

U Leskovcu je bilo -25, a vanredna situacija je u Medveđi, jer su planinska sela odsečena. Tako je i u 24 sela opštine Vlasotince, a ne može se ni do desetak sela u Vladičinom Hanu.

U Bosilegradu su mašine raspoređene u okolnim selima i u samom gradu. Međutim, u okolnim selima, kojih ima 32, ima problema zbog snega koji dostiže i do dva metra. 

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je za RTS da je dosada evakuisano 120 građana i 70 vozila i da je tokom noći bilo potrebe za intervencijom na teritoriji Novog Pazara, Gornjeg Milanovca i Sokobanje. Prema njegovim rečima, uglavnom se radilo o licima kojima je trebala medicinska pomoć.  

Pripadnici Gorske službe spasavanja saopštili su da su u nedelju uspešno spasili ženu (76) iz sela Rdova kod Vladičinog Hana, kojoj je pukao čir na želucu.

Kako se navodi u saopštenju, spasioci su uspeli da se probiju do zavejanog sela, a zatim su ženu transportovali terenskim vozilima do mesta gde se nalazila ekipa Hitne pomoći.

Na području grada Pirota kao i u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici putevi su uglavnom prohodni iako još uvek ima zavejanih sela do kojih nije stigla mehanizacija.

U planinskim selima nema ugroženih meštana a dodatne teškoće putarima pričinjava to što sneg i dalje pada, rečeno je posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić izjavio je da je u toj opštini proglašena vanredna situacija zbog toga što je od petka dve trećine opštine zavejano i "odsečeno od sveta".

Krstić je agenciji Beta rekao da je mehanizacija sa kojom opština raspolaže uspela da očisti od snega ulice u Trgovištu i puteve do nekih većih sela, ali da je najveći deo opštine i dalje pod visokim snegom i sa neprohodnim putevima.

Zbog zamrzavanja vodovodnih cevi u pojedinim zgradama, centar Jagodine, stambeni objekti i lokali, od juče ujutru su bez vode. 

Nakon intervencije Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Dalibora Jevtića kod predstavnika opštine Peć, putevi prema selu Ljevoši su očišćeni od snežnih nanosa i nakon višednevne blokade - prohodni.

"Drago mi je da je lokalna samouprava imala razumevanja i odmah reagovala na poziv da se omogući prohodnost puteva ka Ljevoši, tako da su putevi prema ovom selu od danas prohodni. Očekujemo da se situacija sa snadbevanjem električnom energijom takođe reši kao i problem vodosnadbevanja u Ljevoši", istakao je Jevtić.

Sneg je od noćas i tokom dana padao i u Beogradu, pa su mnogi beskućnici potražili smeštaj u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, gde su primljeni svi koji su zatražili pomoć.

Oko sedam časova došlo je do kvara na kotlu broj četiri na matičnoj lokaciju u krugu kragujevačke "Energetike", pa se zbog toga snabdvanje grada Kragujevca toplotnom energijom odvijalo smanjenim kapacitetom, ali je ponovo normalizovano, javlja dopisnik RTS-a. 

Moguće proglašenje odbrane od leda na rekama 

U Srbiji će verovatno za nekoliko dana, ako temperature ostanu niske, biti proglašena odbrana od leda na rekama, koja je već uvedena na Savi, od Hrtkovaca do granice. 

"“Trenutno su svi nadležni organi na terenu. Javno vodo-privredna preduzeća proveravaju dubinu leda, kada led pređe pet centimetara proglašava se redovna odbrana od leda. Mi smo procenili, i da bismo izbegli ono iz 2012, kada smo helikopterima vadili članove posade sa brodova, preventivno smo obustavili plovidbu na Dunavu, zato što je više od 70 odsto plovila pod ledom”, rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević novinarima u Vladi Srbije.

Kada se proglasi redovna odbrana od leda, i ledolomci će biti angažovani na Dunavu i Savi. Zaleđena je i Velika Morava. Pre tri dana je obustavljana plovidba na čitavom sektoru Tise i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Na Dunavu je obustavljena plovidba od Bezdana do Kladova zbog pojave leda i ledohoda, dok je od Kladova do Prahova obustavljena zbog jakih udara vetra. 

Kovačević je rekao da je od juče u 15 sati i na Savi obustavljena plovidba od Sremske Mitrovice do granice sa BiH. 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je situacija u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Srbiji pod kontrolom i da su nadležne službe na terenu i rade na raščišćavanju snega i leda koji ometaju bezbedno odvijanje saobraćaja. 

Što se tiče beogradskog aerodroma, "Nikola Tesla" funkcioniše bez zastoja. Iako se temperature spuštaju i na -25, na pisti nema leda i snega. Prvi put ove zime, koristi se sistem za odleđivanje aviona, koji pre poletanja ne dozvoljava da se avionu zalede krila. Avioni se prskaju specijalnim antifrizom. 

I na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu saobraćaj se odvija nesmetano. 

Železnički saobraćaj normalno funkcioniše i odvija se bez problema, izjavio je v. d. direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Dušan Garibović, koji je naveo i da je oformljen Centralni operativni štab za borbu sa snegom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak