Šutanovac: Novi premijer biće iz DS

Alo 09.01.2017 14:46
Šutanovac: Novi premijer biće iz DS


Lider DS-a Dragan Šutanovac u intervjuu za “Alo!” otvoreno govori o finansijskoj situaciji u toj stranci, ističe da je isključivanje Vuka Jeremića iz tabora demokrata bilo katastrofalno loša odluka i navodi da bez Demokratske stranke nijedan kandidat opozicije nema velike šanse na izborima za šefa države.Ova godina će po svemu sudeći biti godina izbora u Srbiji, da li je DS spreman za izlazak na birališta?

Demokratska stranka je spremna za izlazak na izbore – i organizaciono i politički. Imajući u vidu da smo na poslednjim izborima imali loš rezultat siguran sam da ćemo sa mudrim odlukama, dobrim vođenjem i velikom energijom taj rezultat popraviti. Građanima ćemo ponuditi rešenja za životne probleme sa kojima se suočavaju.

Koliko je DS jedinstvena i kada smo kod jedinstva, poslanik Bojan Pajtić, javno je podržao Sašu Jankovića za kandidata na predsedničkim izborima, da li ste iznenađeni njegovim postupkom?

- Više od četiri godine sam isključivo na organima stranke govorio o problemima u kojima se stranka nalazi i u isto vreme u Skupštini na sednicama zastupao interese građana. Smatram da DS ne postoji ni zbog mene ni zbog rukovodstva već zbog građana i tako se ponašam. Egzibicionizam bilo koje vrste mi nije blizak i nemam razumevanja za isti.

Zar nije bilo logičnije da Pajtić, poput nekih funkcionera DS-a, podrži svog lidera u trci za šefa države?

- Za razliku od drugih stranaka, u DS-u negujemo različitost mišljenja i to je naša prednost. Očekujem da svi dobronamerni članovi i funkcioneri iskoriste svoje pravo da na stranačkim organima predlažu inicijative, rešenja, iznose stavove. Da svojim primerom pokažu kako poštuju članove i glasače DS-a. Na poslednjem glavnom odboru sam jasno rekao da možemo o svemu da razgovaramo, da želim otvorenu debatu i da niko neće snositi posledice zbog drugačijeg mišljenja. Tako će biti sve dok ja predstavljam stranku.

Da li će DS krenuti Pajtićevim stopama i podržati Sašu Jankovića?

- Direktni unutarstranački izbori su pokazali da su članovi bili nezadovoljni i tražili su promene, ja sam promene obećao i neću pratiti ničije stope jer sam dobio mandat da vodim, a ne da pratim. DS odluke donosi racionalno, promišljeno i strateški na stranačkim organima. Mi smo državotvorna stranka i tako ćemo se i ponašati. Janković je odličan kandidat, na mestu Zaštitnika se pokazao kao čovek koji se beskompromisno bori za pravnu državu i interese građana, a u stranci koju ja predvodim su građani na prvom mestu.

Ili će možda Vaš izbor pasti na Vuka Jeremića? 

- Sve vreme apelujem na sve političke učesnike koji žele promene na bolje u našoj zemlji, da podržimo zajedničkog kandidata. Međutim, kandidat za koga se opredelimo mora da ima kristalno jasnu politiku za novo vreme i da se precizno odredi kako prema prošlosti tako i prema budućnosti.

Vuk Jeremić je pre nekoliko dana najvljivao terorističke napade u Srbiji, kako to komentarišete?

- Strateška dokumenta koja se bave nacionalnom bezbednošću su prevaziđena jer su usled novih okolnosti nastale i nove pretnje, ali lično nemam saznanja da se u Srbiji spremaju teroristički napadi kao nedavni u Istanbulu. Međutim, bezbednosne službe moraju najozbiljnije da razmotre sve mogućnosti i sva saznanja, a očekujem da se u parlamentu nađu i predlozi novih strateških dokumenata.

Kako kometarišete glasine da podršku traži po odborima DS-a?

- Čuo sam i ja slične glasine, međutim teško mi je da poverujem da to radi Jeremić. Svestan sam činjenice da postoje ljudi koji su svoje karijere u DS-u doveli do kraja pa bi sada da ugase DS. Takve sporadične pojave ne nailaze na razumevanje i podršku zato što je jasno da je DS institucija koja je veća od svakog njenog predsednika.

Kolike su šanse Saše Jankovića i Vuka Jeremića na predstojećim izborima bez podrške stranačke infrastrukture i da li tu DS može da odigra ključnu ulogu? 

- DS je kičma okupljanja i podrške pobedničkom kandidatu, jasno je da bez nje nijedan kandidat opozicije nema velike šanse. Imaćemo izuzetno aktivnu ulogu na predstojećim izborima i upravo u tu svrhu sprovodimo pripreme na svim nivoima.

Da li je realno da DS podrži Jeremića, s obzirom da je on isključen iz te stranke?

- Isključenje Jeremića i ostalih poslanika je bila katastrofalno loša odluka ali u rukovodstvu DS-a više nema funkcionera koji su tu odluku doneli. Interesantno je da upravo neki od tih funkcionera koji više nisu u DS danas daju podršku Jeremiću.

Izjavili ste da bi bilo idealno da kandidat opozicije bude predsednik Srbije, a da kandidat DS premijer. Da li to znači da sebe vidite na mestu Aleksandra Vučića?

- Pogubni rezultati, sve lošiji životni standard, česta poskupljenja, urušavanje pravne države i institucija svakodnevno ukazuju da je Srbiji potrebna nova Vlada, kojoj će život građana biti na prvom mestu a pravna drzava aksiom. Nemam dilemu da takvu vladu može da vodi jedino premijer iz DS-a.

Možda se, ipak, odlučite da krenete u borbu za fotelju u kojoj danas sedi Tomislav Nikolić?

- DS ima kandidate za sve pozicije od lokalnih pa do predsednika republike, ali odluku ćemo donositi lišeni uskopartijskih interesa i sujeta. Interes građana je da dođe do pozitivnih promena, da pobedi kandidat evropske opozicije i mi ćemo dati maksimum da tako i bude.

Šta zamerate premijeru Srbije i postoji li nešto za šta bi ste ga pohvalili? 

- Pored loše ekonomske situacije, povećanja svih poreza i smanjenja penzija i plata, najopasnije je sistemsko urušavanje pravnog poretka i devastiranje institucija sistema. Pogledajte kako prolazi Zaštitnik, poslanici opozicije, nezavisni novinari i mediji koji kritikuju ministre i Vladu. Ne sećam se da je sadašnji premijer kao opozicioni političar ikada išta dobro rekao o Vladi u kojoj sam ja bio ministar odbrane. Činjenica je da je moj rad hvalio tek kad je došao na poziciju na kojoj sam ja bio, neka takva praksa i ostane.

Kada ste poslednji put razgovarali sa Aleksandrom Vučićem?

- Kurtoazno smo razgovarali nakon skupštine DS. Demokratska stranka je formirala tim koji radi na ustavnim promenama i mi ćemo vrlo brzo ponuditi rešenja za bolji Ustav, tada ćemo razgovarati sa svim parlamentarnim strankama zainteresovanim za tu temu jer je dijalog neophodan.

Nisam Vučićev čovek

Pominjala se koalicija između DS-SNS, da li ste Vučićev čovek u opoziciji?

- Kad god DS krene da pridobija podršku građana kreću iste priče, sećam ih se još iz vremena Zorana Đinđića. Ne opterećuju me plasirani tračevi, a vrlo brzo će se pokazati da je to iz kuhinje onih koji bi da naštete i Demokratskoj stranci i našem kandidatu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak