Led zaustavio brodove

Politika 09.01.2017 11:11
Led zaustavio brodove


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obustavilo plovidbu na Dunavu, od Bezdana do Prahova. Zamrznuto 70 kilometara vodovoda na Pešterskoj visoravni. – Vanredna situacija u šest opštinaU Srbiji su se u mnogim krajevima temperature spustile i ispod minus 20 stepeni Celzijusa, a ledeni dani, prema najavi meteorologa, produžiće se do srede, prenele su agencije i internet portali. Vanredna situacija proglašena je u šest opština: Sjenici, Medveđi, Aleksincu, Tutinu i Vladičinom Hanu.

Ovako niske temperature dovele su do pojave leda na Dunavu, Savi, Tisi i Velikoj Moravi. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je od 14 časova obustavilo plovidbu teretnih i putničkih brodova i čamaca Dunavom, od Bezdana do Prahova.

„Obustava će biti na snazi do daljeg”, rekao je za Tanjug Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj. Prema njegovim navodima, na beogradskom sektoru Dunava angažovan je brod „Topola”, koji je ubrzo potom intervenisao kod mosta „Mihajlo Pupin”, gde su četiri barže bile zarobljene ledom i kod hotela „Jugoslavija”.

Kovačević je podsetio da je na Tisi, kao i na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, saobraćaj obustavljen pre dva dana i da je ta odluka još na snazi.

Dopisnik Tanjuga iz Jagodine javio je da se zaledila i Velika Morava, što se poslednji put dogodilo pre 22 godine.

I u Tutinu uvedeno vanredno stanje, kako je za Tanjug rekao predsednik opštine Šemsudin Kučević. „Stavili smo akcenat na Peštersku visoravan, gde smo, posle nekoliko dana niskih temperatura, nižih od minus 30 stepeni, bili primorani na to zbog teške situacije, a posebno zbog problema vodosnabdevanja, jer je kompletan vodovod na Pešterskoj visoravni, u dužini od 70 kilometara, zamrznut”, naveo je Kučević.

Veliki minus pretprošle noći izbacio je iz pogona skoro sve trafostanice u opštini Prijepolje, ali je distribucija prepodne uspela da otkloni kvar i nastavi snabdevanje potrošača u najvećem delu grada.

Povodom havarija trafostanica načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović rekao je Tanjugu da se problemi otklanjaju u hodu.

„Od prošle noći imali smo ozbiljnih problema, koji još traju, ali se otklanjaju kvarovi na napajanju čitave teritorije opštine Prijepolje, gde je usled ispadanja glavne trafostanice cela opština ostala više sati bez struje”, rekao je Babović.

Na teritorijama opština Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, gde je proglašena vanredna situacija, stanje se postepeno normalizuje.

Babović upozorava da ovako niske temperature pogoduju stvaranju leda na priobaljima i nagovestio mogućnost pojave leda veće debljine na rekama, zbog čega je pozvao građane koji imaju plovila na vodi, da ih izvuku na obalu kako se ne bi zaledila.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama u izuzetno hladnim danima koji su pogodili Srbiju ovog januara, preneo je Tanjug.

Ekstremne hladnoće posebno su opasne za male ptice pevačice, poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova, koje teško dolaze do hrane i čija su mala tela najizloženija smrzavanju.

Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama na kojima tokom zime boravi i do 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u barama, ritovima, jezerima, na rekama i ribnjacima, koji u ovakvim danima brzo zalede.

Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama, gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem. 

Odložili beležnice i prihvatili se nosila

Sjenica – Na Pešterskoj visoravni, u ataru sjeničke opštine, pročišćena je tek trećina puteva do stotinu sela i zaselaka. Dobro je što su mašine stigle u centre svih mesnih zajednica, pa je svako selo sada bliže komunikaciji, iako su još mnoga u snežnoj blokadi.

– Ne može se brže, na Pešterskoj visoravni temperatura je bila minus 33 stepena. Polovinu mašina smo jedva, uz velike teškoće, pokrenuli, jer nafta mrzne, a čak i kad uspemo da krenemo smetovi čak i najjače začas zarobe – objašnjava nam Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika sjeničke opštine, kojeg ovih dana, kako nam telefonom govori jedan meštanin, zovu i „pešterska majka”, pošto je zadužen za infrastrukturu i ovih dana je stalno na terenu.

U razgovoru za „Politiku” Kaličanin se na to ne obazire, već ističe hrabrost i humanost naših kolega Zorana Šaponjića iz Užica i Edipa Konića iz Sjenice.

– Oni su bili sa mnom kad smo danas spasavali osamdesettrogodišnju staricu Marojku Sredojević iz podgolijskog sela Leva Reka. Ona se sinoć kod kuće okliznula i slomila ruku. Nismo nijednom našom mašinom mogli do tog sela, već smo čekali „kombinirku” iz Novog Pazara. Njom smo stigli do negde kilometar i po nadomak sela i dalje nikako, čak ni motornim sankama. Šta smo onda mogli nego peške kroz smetove. U pomoć su nam priskočile vaše kolege, odložili su svoje torbe, beležnice i aparate i prihvatili se nosila. Molim vas, napišite da smo im neizmerno zahvalni – rekao nam je Kaličanin.

O ovom događaju pitali smo i kolegu Zorana Šaponjića, koji nam je ukratko kazao:

– Šta smo mogli drugo, ne možeš da čekaš i snimaš, nego ostavljaj svoj posao i pomaži, jer vidiš da su ljudi na izmaku snage. Kreću se nizbrdo s nosilima, stopu po stopu, gurajući gomilu snega ispred sebe. Nije nam bilo lako, slabi smo s kondicijom, ali snagu ti daje, i to se tek ponekad čuje, jauk starice, koja uz bolove jedva izgovara: „Deco, hvala vam, bog vam svakad pomagao” – kaže Šaponjić.

Tako je starica Marojka dopremljena u sjeničku bolnicu, a odatle će na odeljenje ortopedije bolnice u Prijepolju.

Inače, radosna vest stigla nam je od Marka Vujovića i drugih meštana sela Fijulja, udaljenog 12 kilometara od Sjenice, o kojem smo pre dva dana pisali, a koji su nam se žalili da su već deset dana u blokadi i bez ikakve pomoći.

– Alo... Stigla nam je mašina, vidimo je gore nadomak sela. A ništa od toga ne bi bilo da „Politika” nije o nama pisala, i to na naslovnoj strani. Još bi nas ovi u opštini pustili da čekamo. Ovde će najmanje još dva dana da traje čišćenje. Hvala vam, i kad ovaj kijamet prođe, dođite na sir i jagnjetinu... – javlja nam uz pomenuti poziv Marko Vujović.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak