Zajednički kandidat opozicije kao nemoguća misija

Novosti 07.01.2017 12:07
Zajednički kandidat opozicije kao nemoguća misija


Posle najave kandidature Jankovića i Jeremića, sve manje šanse za dogovor opozicije. Na takozvanom proevropskom polu ključa rat liberala i DJBŠANSE da opozicija na predsedničkim izborima stane iza zajedničkog kandidata - sve su manje.

Na nacionalnom polu situacija je, bar zasad, jasna i na izbore će, ako se ništa ne promeni izaći tri kandidata - Boško Obradović (Dveri), Aleksandar Popović (DSS) i Vojislav Šešelj (SRS).

U proevropskom delu opozicije još vlada konfuzija, ali je jasno da su podeljeni već samom najavom kandidature zaštitnika građana Saše Jankovića i gotovo izvesnim ulaskom u trku bivšeg šefa diplomatije i nekadašnjeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića. To je otvorilo vrata i za mogućnost da stranke izađu sa svojim predlozima, a u pripravnosti je, pre svih, Čedomir Jovanović (LDP).

Jeremić je izjavio da bi opozicija trebalo da se ujedini oko kandidata koji ima najviše šanse da parira predlogu vladajućih stranaka. Budući da ankete javnog mnjenja upravo njemu pripisuju najveću podršku, to se može shvatiti i kao poziv opozicionarima da stanu iza njega.

Jovanović, međutim, kandidaturu Jeremića ocenjuje kao direktno rušenje eventualnog dogovora o zajedničkom kandidatu i ističe da je za LDP on neprihvatljiv. Iako je negativno reagovao i na Jankovićevu najavu kandidature, Jovanović je, kako saznajemo, ipak spreman da ga podrži. Uslov za to je da podrška bude deo šireg dogovora o saradnji i zajedničkom nastupu sa Demokratskom strankom i drugim partijama opozicije.

Mogućnost širokog konsenzusa u ovom delu opozicije ruše i loši odnosi koje Jovanović ima sa pokretom Dosta je bilo. Pokret Saše Radulovića svoje stavove o mogućem kandidatu i dalje ne želi da otkrije:

- I dalje čekamo da SNS nekoga predloži. Do tada ništa ne komentarišemo - kaže Dušan Pavlović, potpredsednik DJB.

U DS juče nisu želeli da govore o ovoj temi. Ova stranka je podeljena po pitanju podrške zajedničkom kandidatu i to na čak tri struje - na one koji podržavaju Jeremića, one koji su za Jankovića, kao i na deo funkcionera koji se zalažu za kandidaturu lidera partije Dragana Šutanovca.

Kako navode naši izvori iz opozicionih stranaka, na konačnu odluku o načinu učešća na predsedničkim izborima utiče i mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ako bi se i to dogodilo, moglo bi da dođe do pregrupisavanja jer bi, osim o dobrom rezultatu svog predsedničkog kandidata, većina partija morala da brine i o prelasku cenzusa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak