Obustavljen saobraćaj na auto-putu, lančani sudar 30 vozila

Blic 06.01.2017 13:00
Obustavljen saobraćaj na auto-putu, lančani sudar 30 vozila


Saobraćaj na auto-putu Beograd- Niš bio je zaustavljen u oba smera kod petlje Trupale, i u koloni je ostalo zarobljeno više autobusa, kamiona, putničkih automobila... Deo saobraćaja se preusmerava starim putem preko Aleksinca. Takođe, na izlazu iz grada kod kazneno-popravnog doma dogodio se lančani sudar, u kome je povređeno nekoliko desetina osoba, među kojima ima šestoro dece. Tamo jegde je takođe zastoj, a na deonicu puta kod Niša je upućena i Žandarmerija.Nišlija Nikola Milenković, koji je jutros od 5 časova bio zarobljen na auto-putu kod Niša, rekao je da je pre pola sata rašćišćena deonica kod Trupalskih šuma u smeru ka Nišu.

- Najzad smo uspeli da prođemo. Došli su pripadnici Sektrora za vanredne situacije u mini kvadovima, a posle toga i mnogo više čistača za sneg. Uspeli su da očiste put i sva vozila iz kolone su uspela da prođu do grada - ispričao je za „ Blic“ Nišlija Nikola Milenković, koji je bio zarobljen na auto-putu kod Niša.On je dodao da ne zna da li je prohodan pravac auto-puta prema Beogradu, jer je video kolonu kamiona kako stoji.

- Čekao sam u koloni od 5 časova jutros. Ispred mene je biloviše od 30 vozila. Stao sam tu kod Trupalskih šuma i ni makac dalje, a samo je 1.000 metara do Niša. Duva olujni vetar koji raznosi sneg, i izuzetno je hladno. Bilo je minus osam, a sad je pet stepeni ispod nule. U autobusima ima i dece, i stvarno je neophodno da se što pre očisti - rekao je Milenković.On je dodao da su u koloni prvobitno bila i dva čistača za sneg, ali da oni nisu uspeli da očiste put.


- Radnici iz tih kamiona su nam rekli da ne očekujemo u skorije vreme da prođemo, jer su nanosi snega veliki. Bez pomoći dodatnih ekipa moraćemo još dugo da čekamo, a bojim se da li svi u koloni imaju dovoljno goriva, hrane, vode - zabrinut je Milenković.Kako je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP rekao za Tanjug, u oba pravca je bio zaustavljen saobraćaj, na lice mesta odmah su upućene patrole saobraćajne policije, ekipe JP "Puteva Srbije" i Sektora za vanredne situacije, kako bi se obišli svi ljudi koji se tamo u koloni nalaze i čini se sve da se situacija sanira.

- To je trenutna situacija, očekujem da će se stabilizovati stanje na autoputu kod Niša i da se nakon toga zaista još jednom uputi apel svim učesnicima u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja i da ne idu na put bez zimskih pneumatika, što je, čini mi se, bio problem i kod ovog lančanog sudara koji je dogodio na autoputu - istakao je Marić.U lančanom sudaru, koji se dogodio jutros u 8 časova kod Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, povređeno je najmanje 22 osobe, navodi RTS. Jedno dete je zadobilo težu povredu glave, a jednoj ženi je teže povređena kičma, dok su ostali povređeni prošli sa lakšim povredama gornjih i donjih ekstremiteta.

- Kod nas u Urgentni centar je dovezeno 18 povređenih. Šestoro dece je dijagnostifikovano i biće prebačena na Dečju hirurgiju. Šestoro odraslih smo zbrinuli sa ortopedskim povredama. Kod ostalih je u toku dijagnostika- izjavio je za „ Blic“ dr Hadži Bojan Marjanović, načelnik odeljenja Urgentnog centra u Nišu.Dr Snežana Radivojević, načelnica operativne smene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, rekla je sa su hitne medicinske ekipe iz ovog lančanog sudara zbrinule 16 povređenih, od kojih su petoro deca.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srdjan Mitrović izjavio je danas da je u udesu na autoputu kod Niša, kod isključenja Niš - jug, učestvovalo oko 30 vozila i da je povredjeno 11 osoba. On je kazao da je na celom području Nišavskog okruga obustavljen saobraćaj teretnih vozila, a da se saobraćaj putničkih vozila obavlja otežano iz pravca Niša ka Sofiji i Skoplju, dok je potpuno obustavljen ka Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom lančanom sudaru na izlazu iz Niša, kod zatvora, učestvovalo je tridesetak vozila. Razlog za ovaj sudar je izuzetno loše vreme, kao i to da neko od vozača nije koristio zimske pneumatike.

Prema tvrdnjama očevidaca saobraćaj je obustavljen zbog čega je formirana dugačka kolona vozila.

Sneg i smetovi koji na pojedinim lokalnim putevima dostižu visinu do dva metra, uslovili su da u niškom kraju jutros bude skraćen veliki broj prigradskih autobuskih linija.

Kako je agenciji Beta kazao šef niškog Štaba zimske službe Dragan Dimitrijević, skraćene su i pojedine linije gradskog saobraćaja zbog snega na kolovozu.

- Ekipe zimske službe su na terenu, ali su nemoćne u borbi sa vetrom. Na pojedinim deonicama smetovi se formiraju već pola sata nakon čišćenja - izjavio je Dimitrijević.


Prema njegovim rečima, meštani sela u okolini Niša uglavnom znaju na kojim deonicama se u ovakvim vremenskim prilikama formiraju smetovi tako da od jutros nisu rizikovali da ostanu zaglavljeni u snegu.

Dimitrijević je pozvao vozače da ne kreću na put saobraćajnicama na kojima ima smetova dok vetar ne stane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak