Haradinaj ostaje u pritvoru do zahteva za ekstradiciju

Politika 05.01.2017 21:28
Haradinaj ostaje u pritvoru do zahteva za ekstradiciju


Francuski apelacioni sud danas je odlučio da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtev za izručenje, prenosi Rojters.Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je u četvrtak po podne francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Ramuša Haradinaja, poslanikom u kosovskom parlamentu i predsednikom Alijanse za budućnost Kosova, uhapšenog u toj zemlji po srpskoj poternici za ratne zločine. Ministarstvo je dokumentaciju prosledilo sudu u Kolmaru, na istoku Francuske, nakon što ga je Interpol obavestio da je Haradinaj priveden.

Da li će i kada pokrenuti postupak ekstradicije zavisiće od odluke francuskog suda. Ukoliko francuski sud odredi ekstradicioni pritvor Haradinaju, srpsko Ministarstvo pravde će francuskim pravosudnim organima proslediti molbu za izručenje uz kompletnu prevedenu dokumentaciju kojom se potkrepljuju sumnje u optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Francuski pravosudni organi trebalo je da tokom dana odluče da li će Haradinaj ostati u ekstradicionom pritvoru do konačne odluke o izručenju ili će biti pušten na slobodu. Odluka će zavisiti od procene osnovanosti srpske poternice po kojoj je uhapšen, odnosno zahteva za njegovo privođenje i izručenje. Postoji mogućnost da Haradinaj na slobodi čeka odluku o izručenju, ali uz zabranu napuštanja teritorije Francuske. Koji će od ovih scenarija biti realizovan, biće poznato nakon što Haradinaja sasluša nadležni francuski tužilac. Kada je reč o takozvanoj skraćenoj proceduri izručenja, ona u ovom slučaju nije izvesna, jer će se Haradinaj sasvim sigurno, protiviti izručenju Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će naša zemlja od Francuske zatražiti izručenje Haradinaja. Obraćajući se novinarima u Vladi Srbije, Vučić je rekao da se nada da će u ovom slučaju u Francuskoj pravo biti iznad politike. Premijer je dodao da domaće tužilaštvo ima mnogobrojne dokaze, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, već sa političkim stavovima.

Ramuš Haradinaj, podsetimo, uhapšen je u sredu na aerodromu u Bazelu, na osnovu međunarodne poternice koju je za njim 2004. godine raspisala Srbija zbog ratnih zločina na KiM tokom 1998. i 1999. godine. Ime Ramuša Haradinaja nesumnjivo je najpoznatije među komandantima takozvane OVK. Rukovodio je operativnom zonom „Dukađini”, čiji je štab bio u selu Jablanica.

Vlasti u Beogradu sumnjiče Haradinaja za mnoge zločine nad Srbima u tom delu KiM. Okrivljen je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. godine nađeno više od 20 tela. Prema izvodima iz sudskih spisa na osnovu kojih je otvorena istraga, Haradinaj je naredio da se u podrumima hotela „Paštrik” osnuje improvizovani zatvor, u kojem su pripadnici OVK zatvarali civile nealbanske nacionalnosti.

U noći između 13. i 14. juna 1999. godine, Haradinajevi podređeni, kako se sumnja, silovali su B. Š, a sumnja se da je upravo on naredio da se srpski civili, koji su dan ranije zaustavljeni u koloni svatova, muče, siluju i, na kraju, streljaju. Oni su prvo odvedeni u podrum hotela „Paštrik”, gde je maloletnu mladu silovao, kako se sumnja, i Haradinaj.

On, kao i dvojica njegovih saradnika, oslobođeni su u Haškom tribunalu optužbi za zločine u logoru Jablanica, u procesu u kojem je ubijeno 19 svedoka. Njegovo ime povezivano je i sa slučajem trgovine ljudskim organima, odnosno slučajem „žuta kuća”. Prema informacijama do kojih je svojevremeno došlo srpsko tužilaštvo, Haradinaj je organizovao odvođenje civila u Albaniju, gde su im uzimani organi, a ima indicija da je u tom periodu često putovao u Tiranu odakle se vraćao sa torbom punom novca zarađenog trgovinom organima.

Hapšenje Haradinaja nije prvo po poternici koju je za njim raspisala Srbija. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova hapšen je i u junu 2015. godine u Sloveniji, takođe po Interpolovoj poternici. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Tahiri: Primitivan akt

Privođenje Haradinaja po poternici Srbije izazvalo je mnogobrojna reagovanja u pokrajini. Kako prenosi AP, kosovska vlada je optužbe protiv Haradinaja okarakterisala kao „nezakonite, nepravedne i tendenciozne” i napominje da je tribunal UN oslobodio Haradinaja optužbi za ratne zločine.

Ministarka u kosovskoj vladi za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri prokomentarisala je hapšenje Ramuša Haradinaja po optužnici vlasti u Srbiji kao „primitivan akt” koji nije u duhu postojećeg dijaloga. „Poternica Srbije za šefom Alijanse za budućnost Kosova proizvoljan je akt koji pokazuje divljaštvo srpske politike koja je kapitulirala na Kosovu od OVK i Severnoatlantske alijanse”, izjavila je Tahirijeva prištinskim medijima.

Ona je uputila pismo Evropskoj uniji, od koje je zatražila da se hitno posveti oslobađanju Ramuša Haradinaja, i da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi tendenciozno ponašanje koje ozbiljno ugrožava dijalog u Briselu, prenosi Tanjug.

Kako su uhapšeni pa pušteni Tači i Čeku

Haradinaj nije jedini Albanac koji je hapšen u inostranstvu po poternici koju su za njima raspisali srpski organi, ali i ubrzo pušten. Lider kosovske Socijaldemokratske partije Agim Čeku hapšen je čak tri puta po poternici koju je za njim raspisala Srbija. Čeku, međutim, nikada nije izručen Beogradu iako je Srbija protiv njega raspisala crvenu interpolovu poternicu koja ga tereti za genocid, zločin koji ne zastareva.

Bivši kosovski premijer,  nekadašnji  komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i načelnik štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prvi put je po srpskoj Interpolovoj poternici uhapšen u Sloveniji, krajem oktobra 2003. godine.

Uhapsila ga je slovenačka aerodromska policija dok je na Brniku čekao avion za Prištinu. On je, kako su javili tamošnji mediji, tada kod sebe imao pasoš Hrvatske.
Krajem februara 2004. godine Čeku je uhapšen, pa pušten u Mađarskoj. Čeku je maja 2009. godine, ponovo prema srpskoj poternici, proteran iz Kolumbije gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju.

Gotovo identična situacija odigrala se i prilikom hapšenja Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova krajem juna 2003. godine u Budimpešti. Iako je srpska poternica za njim bila na snazi, Tači je samo nekoliko časova kasnije, pušten na slobodu.

Tužilaštvo: nema prekida postupka protiv Haradinaja

Rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović je izjavio da postupak protiv bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je uhapšen u Bazelu po poternici Srbije, ne zastareva.

„Tužilaštvo za ratne zločine se bavi krivičnim delima koja ne zastarevaju, dakle postupak protiv Ramuša Haradinaja trajaće dok je on živ. Nema prekida postupka”, rekao je Petrović za RTS, prenosi Tanjug.

On kaže da će se Tužilaštvo za ratne zločine usredsrediti na prikupljanje novih dokaza i upotpunjavanje optužbe protiv Haradinaja. „Neće moći da se oslobodi toga sve dok ne izađe pred nadležni sud, a u ovom konkretnom slučaju taj nadležni sud bio bi sud u Srbiji”, objasnio je Petrović.

Ministarstvo pravde zatražiće izručenje Haradinaja što pre

Ministarstvo pravde Srbije zatražiće u što kraćem roku izručenje Ramuša Haradinaja iz Francuske, rečeno je u Tanjugu u tom ministarstvu. Nakon odluke suda u Kolmaru, Ministarstvo pravde će, kako je rečeno, pripremiti i proslediti tom sudu zahtev za izručenje uz neophodnu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak