Praznična razmena vatre LDP-a i SPS-a

Politika 05.01.2017 12:40
Praznična razmena vatre LDP-a i SPS-a


Ivica Dačić mora konačno da odluči da li je ministar u Vladi Srbije ili ambasador Rusije u Srbiji, saopštila je Liberalno-demokratska partija.Ta stranka podseća da je Dačić bio portparol Slobodana Miloševića, a da je danas, kako tvrdi, „portparol interesa Rusije u Srbiji, kao i da svaku priliku koristi da svojim nadređenima u Moskvi dokaže da ispunjava njihove naloge, „uvek na štetu Srbije”.

LDP kaže da ne pristaje mirno da gleda kako pojedinci kao Dačić nameću ideju o Srbiji kao ruskoj guberniji, i da interese Srbije brane na takav način da na kraju ostajemo, kako smatraju, i bez političkih saveznika i bez ispunjenja interesa Srbije, preneo je Tanjug. LDP poručuje i da neće dopustiti da SPS realizuje svoje namere, čime bi se ugušila ideja o modernoj, građanskoj Srbiji zasnovanoj na evropskoj politici.

S druge strane, SPS je saopštio da, u vreme dok novi američki predsednik Donald Tramp traži način za dogovor s Rusijom, LDP i Čedomir Jovanović traže od Srbije da napadnemo Rusiju, jedinu stalnu članicu Saveta bezbednosti koja stavlja veto kad su ugroženi naši vitalni interesi.

Stavovi LDP-a i Čedomira Jovanovića duboko su protivni ne samo Srbiji, nego i osnovnim principima spoljne politike kojih se drži svaka zemlja, navodi SPS.

Socijalisti pitaju šta znači zalaganje LDP-a za „dekosovizaciju” srpske politike, njihove tvrdnje da je Republika Srpska genocidna tvorevina. „Ivica Dačić je potpisao viznu liberalizaciju s EU, Briselski sporazum i početak pregovora o članstvu Srbije u EU. A šta je potpisao Jovanović, osim lažne garancije Vlade Srbije da Slobodan Milošević neće biti izručen Haškom tribunalu?”, dodaje se u saopštenju socijalista.

LDP je ranije saopštio da SPS predstavlja simbol politike lutanja i sukoba, a za lidera socijalista Ivicu Dačića kaže da je „proračunati nacionalista željan konflikata”. LDP navodi da podrška evropskoj ideji u Srbiji nije nikad bila niža i da je to rezultat politike u kojoj se „pre podne otvaraju poglavlja, a po podne ratuje sa susedima i traži politička zaleđina u Rusiji i njenim interesima”.

LDP je ocenio da politički potezi Ivice Dačića nanose sve više štete nacionalnim interesima Srbije i nesumnjivo se radi o proračunatom nastupu i „izlivu kafanskog nacionalizma kojem je lider SPS sklon”.

„LDP je dužan da upozorava da socijalisti danas opet predstavljaju jedne od glavnih kočničara evropskog puta Srbije, zato što njihovi nadređeni u Moskvi Srbiju vide kao poligon za vođenje borbi sa zapadnim zemljama”, piše u saopštenju.

Kako navodi LDP, SPS izbegava da kaže da je baš zbog politike te stranke ova zemlja razorena, da su je napustili oni koji su bili prinuđeni da u svojim najboljim godinama beže iz sveopšteg ludila i da je baš zbog te politike upropašćeno pravo građana na normalan život.

Nasuprot tome, SPS je ocenio da je LDP-u očigledno ponestalo ideja u hajci koju vode na socijaliste i Ivicu Dačića, pa recikliraju stara saopštenja i izjave o Srbiji kao ruskoj guberniji, što nije vredno odgovora.

„Kada su to SPS i Ivica Dačić izjavljivali ili se za to zalagali? Naprotiv, Srbija ne treba da bude ni ruska gubernija, ni briselska provincija, ni američki rezervat, Srbija pripada građanima Srbije. I sve dok oni budu odlučivali LDP i Čedomir Jovanović će ostati na nivou statističke greške”, naveo je SPS.

LDP i Čedomir Jovanović su slabiji čak i od broja nevažećih glasova. Nisu ni nevažeći, oni su nevažni, zaključeno je u saopštenju SPS-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak