ABA: Novi rekord investicija

Tanjug 05.01.2017 12:33
ABA: Novi rekord investicija


Austrijska Agencija za privlačenje stranih preduzeća (ABA) je prošle godine ostvarila jedan rekord, jer je po prvi put uspela da privuče više od 300 stranih firmi.Tako je prošle godine 319 preduzeća koristilo usluge ABA za naseljavanje u Austriji.

To je donelo 705 miliona evra investicija, što je za 42 odsto više nego što su "nova" strana preduzeća uložila u Austriju pretprošle godine (496 miliona evra).

Strana preduzeća koja su se naselila u Austriji otvorila su 2.622 novih radnih mesta.

Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener kao razlog za odluku međunarodnih kompanija da se nasele u Austriju navodi funkciju zemlje kao centra za poslovanje sa istočnom i jugoistočnom Evropom.

Uz to, navodi, da u Austriji nailaze na kvalifikovanu radnu snagu, kao i da je Austrija stabilna država.

Istovremeno poručuje da ima još mnogo toga da se uradi, ukazujući na novu poresku reformu, kojom želi da smanji porez na dobit preduzeća, koji je trenutno 25 odsto, a prosek u EU je 22,8 odsto.

Isto tako želi da uvede fleksibilnije radno vreme u Austriji.

Kada je reč o zemlji porekla preduzeća koja su se prošle godine naselila u Austriju čak 116 je iz susedne Nemačke, zatim slede Italija (30), Ssvajcarska (17), Mađarska i Slovačka (po 16), SAD (15), Kina (12), Rusija i Slovačka (po 9), Francuska i Velika Britanija (po 8).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak