Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja

RTS 05.01.2017 11:43
Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja, protiv koga je raspisana međunarodna poternica i rekao da se nada da će i ovom slučaju, u Francuskoj, biti na snazi da je pravo iznad politike."Nego šta nego čemo da tražimo", rekao je Vučić novinarima na konferenciji u Vladi Srbije i dodao da je dobro što je pravo iznad politike i da ne bi voleo da se pokaže da u Francuskoj to nije tako.

Kako je rekao, naše Tužilaštvo ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima.

Prema njegovim rečima, ako tako ne bude i naša država bi procenila kako bi se ponašala u recipročnoj situaciji.

Podvukao je da je to Haradinaj, čovek koji je optužen za "tolike zločine, od Glođana do Radonjićkog jezera".

"Nemamo pravo, ni ja ni niko drugi, da ruši odluku nezavisnog pravosuđa", poručio je Vučić.

Na pitanje da li postoje pritisci oko Haradinaja, Vučić kaže da ne zna kako se vrši pritisak i da je on jedan od retkih ko odgovara na svako pitanje od novinara, "za razliku od drugih koji nešto kažu pa pobegnu".

"Možete da mislite kako je njima, ne mislim da im prija i da im je lepo da pokušaju da pritiskaju. Odavno sam ih odvikao od toga. Na mene niko ne vrši pritisak, sa mnom se tako ne razgovara i sa Srbijom se tako ne razgovara", istakao je i dodao:

"Vidim šta su njihove želje, prepoznajem ih, ali šta me briga šta su njihove želje. Interesuje me šta je pravo".

"Njima iz Evrope ako se ne sviđa... Super. Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države", rekao je premijer.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu u Francuskoj po međunarodnoj poternici koju je izdala Srbija, a u četvrtak će se pojaviti pred tužilaštvom.

Bivšeg lidera OVK Srbija tereti zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak