Na radaru veze sa Banjalukom

Novosti 04.01.2017 10:03
Na radaru veze sa Banjalukom


Godina pred nama Srbiji donosi mnogobrojne izazove na spoljnopolitičkom planu. Pritisci sa Zapada da se smanji prisustvo RusijeZAHTEVI da se "olabave" veze sa Banjalukom i Moskvom, odnosi sa susedima, briselski dijalog sa Prištinom, glasanje o članstvu Kosova u Unesku, haški zahtev za izručenje troje radikala, samo su neki od izazova koji na spoljnom planu čekaju Srbiju u 2017. godini.

Koliko sledećeg ponedeljka, budno briselsko oko, sasvim izvesno, nadziraće posetu Banjaluci šefa države Tomislava Nikolića. On će biti gost "broj jedan" na proslavi Dana Republike Srpske, a koji je za Sarajevo neustavan i koga Bošnjaci ne priznaju.

Prema oceni Ive Viskovića, profesora Fakulteta političkih nauka, Srbija i tokom 2017. treba da očekuje pritiske da "primiri" Dodika i njegove ambicije.

- Nije dobro da se od nas traži da budemo posrednici i da duvamo u vruću supu koju su drugi zakuvali - kaže Visković za "Novosti". - Bilo bi dobro da se ove godine makar prevaziđu rešivi problemi u regionu, pošto mnogi od njih opstaju zbog nespremnosti političkih elita da se sa njima uhvate ukoštac.

U Novu godinu zagazilo se i sa bremenom mnogobrojnih nesprovedenih dogovora iz briselskog procesa. Po mišljenju šefa diplomatije Ivice Dačića, najveći izazov biće nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i sprečavanje da se Kosovo učlani u međunarodne organizacije, poput Uneska.

Iako je Beograd u novembru 2015. uspeo da spreči otvaranje vrata ove UN organizacije za Prištinu, ove jeseni će se na Generalnoj konferenciji Uneska voditi nova bitka u kojoj je važan stav svake države, tim pre što su Kosovu prošlog puta manjkala tek tri glasa.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović očekuje da se u 2017. na Beograd vrše pritisci kako bi se distancirao od Republike Srpske, ne bi li BiH mogla da se centralizuje, da će se naša vlast suočiti sa ucenama oko Kosova zbog težnji Zapada da ga uvede u UN, kao i da će poseban trn u oku EU i SAD biti ojačano prisustvo Rusije, Kine, pa i Turske, na Balkanu.

Kao potencijalno izvorište turbulencija ne treba zanemariti ni zahtev Haškog tribunala da se isporuči troje članova SRS zbog nepoštovanja ovog suda. Da ovo pitanje neće pasti u zaborav, srpskim vlastima je uoči novogodišnjih praznika poručio predsednik Tribunala Karmel Ađijus, ocenivši da je "pogrešno verovati da je Tribunal u ovom slučaju nemoćan".

RECIPROCITET

UKOLIKO bude prilike, Srbija će primeniti politiku reciprociteta prema susednim državama kada se u međunarodnim organizacijama pojavi neko važno pitanje za Makedoniju, Crnu Goru... - izjavio je u ponedeljak za "Novosti" ministar Ivica Dačić.

On je pojasio da naša država igra konstruktivnu ulogu u rešavanju problema u regionu, ali da bi mogla da glasa protiv interesa susednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak