Folksvagen sve menja

Novosti 03.01.2017 21:01
Folksvagen sve menja


Nemački automobilski gigant veruje da je pronašao način za izlazak iz krizeFolksvagen” se nada da će se oporaviti od štete koju trpi zbog skandala sa lažiranjem izduvnih gasova vozila s dizel-motorima tako što će radikalno promeniti proizvodni program uvodeći više automobila na baterije, uz digitalne usluge kao što je “podela vožnje” (ride-sharing) i s više vozila SUV za tržište SAD.

Herbert Dis, šef divizije VW, otkrio je plan kompanije “Transform 2025” na nedavnoj konferenciji za novinare, rekavši da će se “narednih godina “Folksvagen” fundamentalno promeniti i da će “samo nekoliko stvari ostati isto”.

Plan predviđa velika ulaganja u tehnologiju za elektro - automobile i u softver za nove načine korišćenja automobila. Samo marka VW očekuje da će do 2025. godine prodavati milion električnih vozila godišnje.

Računajući i druge marke iste kompanije - “Seat” i “Škodu”, Grupa VW očekuje da će do tada prodati tri miliona elektro-automobila. Dis je rekao da će se kompanija “masivno osposobiti” za razvoj softvera, da bi po tome postala vodeća u auto-industriji, kao i za proizvodnju hardverskih sistema za digitalno povezana i autonomna vozila, takođe do 2025. godine.

Jedan element plana je povećanje prodaje u SAD uvođenjem proizvoda koji su pogodniji za to tržište, kao što je više vozila SUV i većih modela automobila. Ove godine, do kraja oktobra, automobili VW su činili samo 1,8 odsto tržišta u SAD, daleko zaostajući za konkurentima “Dženeral motorsom”, “Fordom”, “Fijat-Krajslerom” i “Tojotom”.

Dis je takođe rekao da će kompanija početi proizvodnju električnih vozila u SAD do 2021. godine. Ona za sada tamo proizvodi samo model “pasat”, u fabrici u Čatanugi, u Tenesiju.

SMANjENjE BROJA RADNIKA

“Folksvagen” je nedavno najavio ukidanje 30.000 radnih mesta, od čega 23.000 u Nemačkoj, i otvaranje 9.000 radnih mesta za novu tehnologiju. Dis je rekao da je cilj da profit sa 2,0 odsto 2015. godine poraste na 6,0 do 2025.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak