'Enklava' na Bijenalu u Veneciji

Politika 03.01.2017 11:24
'Enklava' na Bijenalu u Veneciji


Srbiju će predstavljati radovi umetnika Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana ZdravkovićaSrbiju će na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017. godine predstavljati projekat „Enklava – slikarstvo, posledica ovakvog života” koautora Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, najavljeno je u Ministarstvu kulture, koje će izdvojiti 20 miliona dinara za nastup Srbije u Veneciji.

Bijenale se održava od 10. maja do 26. novembra 2017. godine.

Naziv centralne izložbe 57. Bijenala je „Viva Arte Viva”, koji se odnosi na ulogu, glas i odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu, kako je to definisala Kristin Masel, umetnička direktora Bijenala.

Kustos našeg projekta je Nikola Šuica, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, dok će komesar nastupa biti Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ustanove koja je realizator projekta.

Nikola Šuica je objasnio da se tema „Enklava – slikarstvo, posledica ovakvog života” odnosi na opterećenost globalnim tranzicionim procesima, ali i na slikarstvo koje prikazuje posledice takvog življenja.

„Enklava” dakle donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz medij ulja na platnu donose kritičke obrade fenomena razvijenog kapitalizma – političko nasilje, kulturu konzumerizma i identitetsku neodređenost.

Šuica je podsetio i da je jedina dama u ovom projektu, umetnica Milena Dragićević, rođena u Kninu, odrasla u Kanadi, a radi kao pedagog u Londonu i „jedno je od najistaknutijih imena novog slikarstva u poslednjih 15 godina”.

Programski savet radio je u sastavu Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti (predsednik), Zoran Bulajić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Nina Krstić, istoričar umetnosti i direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, istoričar umetnosti i direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku i Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na Bijenalu 2015. godine.

Na konkurs za Bijenale, koji su raspisali Ministarstvo kulture i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, pristiglo je 38 idejnih rešenja.

U najužem krugu su bili radovi: Milorada Mladenovića (kustos Stevan Vuković), autorski projekat Radoša Antonijevića i projekat „With” Đorđa Stanojevića, Branislava Nikolića i Aleksandra Dimitrijevića (kustos Aleksandra Lazar).

Umetnik Dragan Zdravković istakao je da se enklava ne pominje u negativnom smislu, već kao specifičnost ovog prostora i posledica odlaska sa ovih prostora.

„Izopštenost je naše realno stanje, ali ovde je reč i o slikarstvu koje je samo po sebi vrsta enklave”, smatra umetnik. Vladislav Šćepanović je rekao da njegov rad istražuje temu softvera i licemerstva advertajzinga koji potpomažu destrukciju današnjeg društva...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak