Cena prostote

Blic, Veselin Simonović 01.01.2017 15:46
Cena prostote


Kao glavni urednik trudio sam se da čitaocima pre pet godina objasnim zašto je za Srbiju loše da Tomislav Nikolić bude izabran za predsednika. Bilo me je sramota da predsednik moje države bude čovek koji je, između ostalog, kupio diplomu.Mnogi su mi govorili da sam preterivao, a ja bih isto, da sam u prilici, uradio ponovo jer samom činjenicom da je predsednik lažni akademski građanin urušavaju se sve preostale vrednosti u društvu. Zato nam se više nego ikad politički život zasniva na goloj i bezobzirnoj laži i manipulaciji, mediji su nam karikaturalni, a akademska zajednica preplašena i sakrivena u mišjim rupama.

U takvoj Srbiji je potpuno normalno i da Tomislav Nikolić pre neki dan izjavi sledeće: "Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik. Nisam ni skroman. Da sam skromniji, okrenuo bih se potrebama, porodici". Eto, samo zbog nas bi predsednik još jedan mandat. I za divno čudo mene više nije sramota kad on govori, oguglao sam, a nikad od njega nisam ni očekivao ništa pametnije - samo malo seljačke bistrine i šumadijske lukavosti.

Vlast mi je tad zbog "Tome diplome" priredila jedan višemesečni medijski linč - počeli su od mene, a posle su to patentirali kao najbolje oruđe za borbu protiv svih koji drugačije govore i misle. (Tužio sam podrepaše vlasti i već godinama se to razvlači po sudovima.)

Ako bi prema stanju u društvu birali najadekvatnijeg predsednika, onda je Nikolić potpuno u pravu - ovakvoj Srbiji kakva je danas najviše i priliči takav predsednik, ali ne bih mogao da kažem i da joj je baš takav i potreban. Sad s nestrpljenjem čekamo Badnje veče jer nam je Nikolić obećao da će tad obznaniti da li će ići u izbornu trku za još jedan petogodišnji predsednički mandat. I da sve bude još paradoksalnije, najveći politički protivnik i smetnja da to i ostvari mu je Aleksandar Vučić.

Nikolićeva namera da još pet godina bude predsednik i Vučićev strah da bi on mogao da izgubi u drugom krugu, glavni su motivi koji premijera teraju da i sam razmišlja o predsedničkoj kandidaturi. Predlažu mu to i savetnici sa Zapada - važno je da učvrsti vlast i da bude kooperativan pa makar zbog toga ponovo budemo imali i parlamentarne izbore (druge vanredne za manje od godinu dana).

Mogli bi to čak da uvedemo i kao novinu u naš parlamentarni život - da izbori budu svake godine, da glasamo dok nam se ne smuči i da poslednji koji bude izabran bude doživotni vladar. Nemam ja sumnju da će to biti - Aleksandar Vučić. On u ovom trenutku najbolje vlada tom materijom pa njemu i svaka konferencija za štampu liči na mali predizborni miting.

I evo potroših skoro ceo ovaj prostor na samo dvojicu potencijalnih predsedničkih kandidata, a prošle nedelje je i zaštitnik građana Saša Janković najavio da će biti kandidat građana na predsedničkim izborima, a nezvanično je kandidaturu najavio i Vuk Jeremić. Prošle nedelje sam napisao i da bi Janković trebao da javno saopšti da se kandiduje i da podnese ostavku na funkciju zaštitnika. Sad se kajem zbog ovog drugog predloga, ne treba to da čini dok se Vučić ne kandiduje i podnese ostavku na mesto predsednika vlade.

Vuk Jeremić i njegova supruga - poznata i ugledna voditeljka i novinarka Nataša su već platili prvi račun za potencijalnu kandidaturu onom prostačkom delu Srbije. Nataša Jeremić više neće voditi dnevnik RTS-a, jer ne želi, siguran sam da je to razlog, da je provlače kroz blato samo zato što joj je suprug rešio da se kandiduje.

Pa vi sad kažite da kupovina diploma nema veze sa svim ovim što nam se dešava. Srećna vam izborna 2017.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak