OPEK smanjuje dotok nafte Zapadu

Politika 31.12.2016 13:33
OPEK smanjuje dotok nafte Zapadu


Kartel od januara snižava proizvodnju za oko 1,2 miliona barela crnog zlata. Ostaju neokrnjene samo pošiljke Kini, Japanu i Južnoj KorejiBerze pred novu godinu veruju da će OPEK od 1. januara stvarno smanjiti proizvodnju crnog zlata za oko 1,2 miliona barela dnevno, o čemu je kartel – mimo svih očekivanja posmatrača – uspeo da se među sobom dogovori krajem novembra u Beču.

Tekuće poverenje berzi u reč OPEK-a izražena je u novčanim vrednostima: naime, cena barela severnoatlantske nafte (tipa „brent”) postojano raste već dve sedmice, da bi juče dostigla vrednost od 57,26 američkih dolara.

„Cena nafte kretaće se u 2017. u rasponu 60–70 američkih dolara”, prorekao je ove sedmice Eulohio del Pinjo, ministar energetike Venecuele. Priželjkivani rast cene strateške sirovine direktno zavisi od kursa američkog dolara (valute u kojoj se uglavnom obračunava petrotrgovina), zaliha crnog zlata u SAD i od snage OPEK-a da održi novembarsko obećanje o sinhronizovanom zavrtanju slavina.

Prve najave ukazuju da su članice OPEK-a uglavnom uvidele da im se isplati da dejstvuju zajedno. Irak će smanjiti proizvodnju za 100.000–200.000 barela od januara, najavio je Džabar el Luaibi, ministar energetike te zemlje, pri čemu iz Kurdistana najavljuju da se neće pridržavati tog „stranog dogovora”. Venecuela će od nove godine sniziti proizvodnju za oko 95.000 barela, poručuje zvanični Karakas.

U međuvremenu, decembarski poslovni potezi Saudijske Arabije, a za njom i Kuvajta ukazuju da su vodeći zalivski petrosnabdevači mušterije unapred i bez javne objave, podelili na važne i manje važne, shodno tempu privrednog rasta.

Ta podela mušterija vidljiva je već i iz ovogodišnjih poruka zalivskih naftaša rafinerijama u Aziji i na Zapadu, kao i profilu iznajmljenih tankera na pojedinim frekventnim petrorutama, javljaju američka agencija Blumberg i britanski Lojds List.

Naime, u prvih devet meseci 2016. Saudijska Arabija je upućivala 3,1 milion barela dnevno ključnim azijskim kupcima poput Kine, Japana i Južne Koreje. U pravcu obe Amerike naftna pošiljka Rijada bila je teška 1,2 miliona barela dnevno, dok je do Evrope odatle stizalo samo 836.000 barela crnog zlata dnevno.

Nakon odluke OPEK-a da smanji proizvodnju, saudijska državna naftna kompanija „Aramko” obavestila je pet vodećih rafinerija u Aziji da njihove ugovorene isporuke za 2017. ostaju neokrnjene. Saudijska Arabija je pri tom kupcima u jugoistočnoj Aziji smanjila „porcije” za 2017, dok je trilingu najjačih kupaca: Kini, Japanu i Južnoj Koreji prodala sve tražene količine.

Istovremeno, Aramako je kupce u Evropi i Severnoj Americi krenuo da obaveštava o smanjenju isporuka, u pojedinim slučajevima čak za petinu. Osim smanjenih količina usmerenih ka Zapadu u 2017. zalivske članice OPEK-a menjaju i sastav paleta nafte koje nude na tržištu (one teže vrste su jeftinije, pa će ih biti verovatno manje u ponudi).

„OPEK želi da zadrži ulogu ključnog snabdevača Azije. Izbor tankerskih ruta kartela u 2017. ukazuje da će doći do restrikcije tokova njihove nafte prema SAD i Evropi”, ističe konsultantska kuća „Petromatriks” iz Ciriha.

Usredsređenost OPEK-a na potrebe azijskih kupaca znači da će kupcima na Zapadu biti na raspolaganju veći deo proizvodnje sirove nafte u Crnom moru, Zapadnoj Africi i u Severnom moru. Agresivnim zaletom na kupce u Aziji, OPEK će nastojati da uskrati pristup zapadnijem krilu proizvođača na taj teren. Kako će Saudijska Arabija, Rusija i Iran sinhronizovati petromarketing u Aziji iduće godine, kada OPEK i još 11 država smanje zbirno proizvodnju za oko 1,8 miliona barela dnevno, nije još jasno.

U međuvremenu, deo nafte koja se proizvodi u Libiji i Gvinejskom zalivu daleko je kvalitetnija (ima manje sumpora) od zalivskog crnog zlata. „Kvaka 22” je u činjenici da je većina rafinerija na Zapadu odavno „štelovana” za preradu nafte sa Arabijskog poluostrva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak