Evro se katapultirao, gde je dolar danas

B92 30.12.2016 17:39
Evro se katapultirao, gde je dolar danas


Evro je porastao za čak 1,6 odsto prema dolaru na jutrošnjem azijskom trgovanju.Lavina kompjuterski generisanih naloga (tzv. algoritamski nalozi) zatekla je trgovce nespremnim, izveštava agencija "Blumberg".

Neočekivani uspon počeo je na koti ispod 1,05 dolara za evro, a algoritamski nalozi koji su rasli poput grudve snega iznad tog nivoa, doveli su do toga da i ono malo likvidnosti poslednjeg dana trgovanja u ovoj godini - ispari, prema izjavama trgovaca valutama.

Za samo nekoliko minuta, evropska jedinstvena valuta je skočila na najviši nivo od 1,0653 dolara, prisiljavajući neke dilere da uđu u gubitke kako bi pokrili pozicije.

Kako navodi "Blumberg", do vrtoglavog uspona evra došlo je usled signala da je rast dolara posle izborne pobede Donalda Trampa možda prekardašio, i zbog naznaka da su indeks S&P 500 i prinosi na američke hartije od vrednosti dostigli vrhunac sredinom decembra, kada su Federalne rezerve povećale referentne kamate.

"Zelena novčanica" je na putu da padne prema većini svojih rivala ove nedelje. Od 8. decembra, dolar je ojačao oko 11 odsto prema jenu, i za oko 5,0 procenata u odnosu na evro.

Današnji uzlet evra pratio je i franak, koji je takođe porastao za 1,6 posto prema dolaru. Jen je ojačao za čak 0,4 procenta.

Sat vremena kasnije dobici ovih valuta su se istopili, pa je evro trgovan u 6,14 sati ujutro u NJujorku u plusu za 0,5 odsto prema dolaru, franak za 0,4 posto, dok je jen skliznuo u minus za 0,3 odsto, u odnosu na prethodni skok od 0,4 procenta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak