Putin: Dogovoren prekid vatre u Siriji

RTS 29.12.2016 16:15
Putin: Dogovoren prekid vatre u Siriji


Postignut je dogovor o prekidu vatre u Siriji i postoji spremnost za pokretanje mirovnih pregovora, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Naveo je da će Moskva i Ankara biti garanti dogovora. Sirijska armija objavila prekid borbi od 30. decembra, javlja "Rojters". Sporazum isključuje Islamsku državu, Nusra front i sve grupe koje su povezane sa njima."Sporazum koji smo postigli je veoma krhk, što svi znamo. Zahteva specijalnu pažnju i strpljenje, profesionalni odnos i stalni kontakt sa našim partnerima", rekao je Putin.

Istakao je da su stigle vesti da je došlo do razvoja situacije koju su svi priželjkivali.  

"Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći je deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", naveo je Putin.

Putin je to izjavio na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane.

Pozvao je sirijsku vladu, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju uticaj na situaciju u Siriji da sprovedu postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

"Sada je potrebno da se uradi sve da bi se osiguralo da ovi sporazumi stupe na snagu, kako bi pregovarački tim koji se trenutno formira počeo pravi mirovni proces", rekao je ruski predsednik.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je sedam glavnih opozicionih grupa u Siriji podržalo prekid vatre i da te grupe imaju oko 60.000 boraca.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da su Moskva i Ankara garanti sporazuma i potvrdio je da primirje stupa na snagu 30. decembra u ponoć.

Putin je najavio je i smanjenje ruskog vojnog prisustva u Siriji.

"Složio sam se sa predlogom ministarstva odbrane povodom smanjenja našeg vojnog prisustva u Siriji", rekao je Putin na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane koji je prenosila televizija.

Istakao je da će Rusija nastaviti da podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, preneo je AFP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak