Guteres: Rat u Siriji postao "kancer na globalnom nivou"

RTS 29.12.2016 12:04
Guteres: Rat u Siriji postao "kancer na globalnom nivou"


Generalni sekretar UN Antonio Guteres sirijski sukob je nazvao "globalnom pretnjom" i poručio da globalne sile moraju odlučiti da ga okončaju, što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.Taj rat je izazvao ne samo stradanja sirijskog naroda već i "žestoke reakcije koje u nekim slučajevima vode ka terorističkim delima", rekao je u sredu bivši portugalski premijer portugalskoj televiziji SIC, prenosi AFP.

Guteres je sirijski sukob nazvao "globalnom pretnjom" i poručio da globalne sile moraju odlučiti da okončaju taj sukob, što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine kao pobuna protiv predsednika Bašara el Asada, ali je ona brzo prerasla u građanski rat, pošto je sirijska vlada počela da sprovodi brutalne mere protiv pobunjenika.

U tom ratu je ubijeno više od 310.000 ljudi, a milioni su bili primorani da napuste svoje domove.

Od tada je to složeni sukob, na više frontova. U njega su uvučene globalne sile, milicije i džihadisti, pri čemu zapadne sile i neke regionalne države podržavaju pobunjenike, dok Rusija i Iran pružaju podršku Asadovom režimu, podseća francuska agencija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak