SAD izdale Izrael: Procurio dokument o dogovoru Bele kuće i Palestine

Blic 28.12.2016 16:38
SAD izdale Izrael: Procurio dokument o dogovoru Bele kuće i Palestine


Državni sekretar SAD Džon Keri i savetnica za nacionalnu bezbednost Bele kuće Suzan Rajs rekli su palestinskoj delegaciji u Vašingtonu, deset dana pre usvajanja rezolucije protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN, da njihova zemlja neće uložiti veto pod uslovom da bude uravnotežena, sudeći po dokumentu objavljenom na egipatskom novinskom sajtu.Stejt department je porekao sadržaj dokumenta, prenose danas izraelski mediji.

Nije bilo moguće proveriti autentičnost izveštaja objavljenog na sajtu Al-Joum Al-Saba.

Međutim, ako jeste autentičan, podupire neke od tvrdnji biroa izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izrečene protiv Bele kuće u poslednjih nekoliko dana.

Dokument na pet strana na arapskom jeziku objavljen na tom sajtu izgleda kao rezime sastanka koji je sastavila palestinska delegacija. Ako je autentičan, veruje se da su ga sajtu dali zvaničnici u egipatskoj vladi.

Egipat je prošle nedelje delio u SB UN rezoluciju o naseljima i tražio da se glasa u roku od 24 sata, ali ju je povukao pod pritiskom Netanjahua i budućeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Izraelski ambasador u SAD Ron Dermer rekao je u ponedeljak da Izrael ima dokaze da Obamina administracija stoji iza sastavljanja rezolucije, o kojoj se glasalo dan kasnije na inicijativu Novog Zelanda, Malezije, Senegala i Venecuele, i da je sarađivala sa Palestincima iza leđa Izraela.


Benjamin Netanijahu


Dokument objavljen na egipatskom novinskom sajtu mogao bi biti dokaz za to, navodi izraelski list Harec.

Dana 22. decembra, kada je prvobitno trebalo da se glasa, izraelski novinski sajt Walla objavio je izveštaj skoro identičan onom na egipatskom sajtu i citirao visokog izraelskog zvaničanika o sastanku Kerija i palestinske delegacije u Vašingtonu, predvođene generalnim sekretarom PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije) Saebom Erekatom.

Na tom sastanku postignut je navodno dogovor o rezoluciji i Keri je rekao da SAD neće iskoristiti pravo veta.

U dokumentu se navodi spremnost ambasadorke SAD u UN Samante Pauer da se sastane sa palestinskim ambasadorom u svetskom telu Rijadom Mansurom da diskutuju o tome.


Saeb Erekat


Rajs i Keri su zatražili od Erekata i drugih članove delegacije da drži taj sastanak u strogoj tajnosti. Objasnili su da žele da izbegnu da izveštaji procure u medije zbog osetljivosti tranzicije ka Trampovoj administraciji.

U dokumentu stoji da je Keri sugerisao tokom sastanka da će održati govor o principima za rešenje ključnih nesporazuma između Palestinaca i Izraela. On je upozorio da će to uraditi samo ako Palestinci podrže principe koje on predloži. To su navodno isti stavovi koje je Keri izneo u pregovorima dva naroda u februaru i martu 2014. godine.

Pregovori su doživeli krah u aprilu iste godine. Izrael je u to vreme pristao da prihvati te stavove uz primedbe, a Palestinci nisu odgovorili.

U sada procurelom dokumentu se navodi da je Rajs upozorila palestinsku delegaciju na opasnost Trampove administracije za njih zbog pozicije o izraelsko palestinskom sukobu koja se razlikuje od stava svih američkih administracija od 1967. Ona je preporučila da delegacija ozbiljno shvati Trampove savetnike koji su najavili premeštanje ambasade SAD u Jerusalim i aneksiju delova Zapadne obale.

Rajs je pitala Erekata šta će Palestinci raditi ako se to dogodi, a on je odgovorio da će Palestinci momentalno ući u 16 agencija UN čiji članovi još nisu, povući priznanje Izraela od strane PLO, zamrznuti bezbednosnu saradnju i diplomatske i ekonomske veze s Izraelom i učiniti tu zemlju odgovornom za upravljanje svakodnevnim životom u Palestinskoj upravi, kao i da će pozvati sve arapske zemlje da proteraju ambasadore SAD.

Zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner je porekao sadržaj dokumenta, rekavši da Keri nije diskutovao američku poziciju o rezoluciji na sastanku s Erekatom i palestinskom delegacijom.

Keri će danas u Stejt departmentu govoriti o Bliskom istoku i uopšteno svojim uslovima, najavio je Toner. On je ponovio da tvrdnje o tome kako su SAD orkestrirale glasanje o jevrejskim naseljima na okupiranoj teritoriji "jednostavno nisu istina".

Objasnio je sinoć da su Egipćani i Palestinci pripremali rezoluciju, a SAD su radile s njima na formulaciji samo nakon što je bila jasna namera da se o njoj glasa.

"Ideja da smo je unapred skuvali nije tačna", rekao je Toner, kako je preneo AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak