Orhanu Pamuku nagrada 'Milovan Vidaković'

Novosti 20.12.2016 23:35
Orhanu Pamuku nagrada 'Milovan Vidaković'


Turskom nobelovcu danas uručeno specijalno priznanje "Prosefesta" u Novom Sadu. Pamuk: Ova nagrada nije manje značajna od ostalih koje sam do sada dobioNE poštujući naš ustaljeni manir da se na događaj kasni barem 15 "akademskih minuta", turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk laganim korakom uspeo se na drugi sprat zdanja Ogranka SANU danas u Novom Sadu čitavih pola sata pre zakazanog susreta sa domaćinima i svojim čitaocima.

Nasmejan i ljubazan, slikao je okupljene Novosađane, oduševljavao se prisustvom brojnih srednjoškolaca, razmenjivao utiske s njima, rekao da jedva čeka da prošeta ulicama grada i "da razgleda istoriju".

Sa naročitom pažnjom proučavao je u holu veliki pano sa mini-biografijama i fotografijama dosadašnjih laureata književne nagrade "Milovan Vidaković" koju već deceniju dodeljuje Međunarodni festival proze "Prosefest" u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.

- U društvu sam Davida Grosmana, Klaudija Magrisa i drugih mojih prijatelja - rekao je Pamuk, dodavši da nagrada koja nosi ime začetnika srpskog romana iz 19. veka za njega nije ništa manje značajna od drugih priznanja koja je dobio za svoju književnost.

Ljudi poput Vidakovića, rekao je zatim ugledni gost, postoje u svakoj naciji i oni bitno utiču na formiranje nacionalnog identiteta.

- Uvek me veoma impresioniraju susreti sa čitaocima, jer te pohvale, kritike i pitanja koja ne očekujemo su dragocena za pisca - rekao je Pamuk, koji je 2006. nagrađen Nobelovom nagradom, a prva knjiga mu je na srpski jezik prevedena 2002. godine.

Zahvalio je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, na čiji poziv je došao u Srbiju, i srpskom izdavaču "Geopoetici", koja je objavila na srpskom jeziku njegovih 12 knjiga, zahvaljujući kojima se on, kako je naglasio, ovde oseća kao kod kuće.

Uručujući nagradu "Milovan Vidaković" slavnom piscu, Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS, kazao je da osećaj nagrađenosti nema samo veliki turski pisac, nego i sam Novi Sad.

GOSPODIN PAUK

POZDRAVLjAJUĆI u ime domaćina Orhana Pamuka, akademik i potpredsednik Ogranka SANU Milorad Radovanović u dva navrata je pogrešno izgovorio prezime turskog pisca nazvavši ga "gospodin Pauk".To je izazvalo blago negodovanje publike, ali se Pamuk, pošto mu je lapsus preveden na engleski jezik, sa simpatijom - nasmejao.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak