SNS i SPS na istoj listi

Blic 18.12.2016 13:42
SNS i SPS na istoj listi


Ako se 9. aprila budu održavali, osim predsedničkih, i vanredni parlamentarni izbori, vladajuća koalicija, uključujući i SPS, biće na jednoj zajedničkoj listi, saznaje "Blic".Predstojeći izbori mogli bi kao malo koji do sada da dovedu do ozbiljnih promena unutar političkih stranaka. Sve prvenstveno zavisi od toga ko će biti kandidat SNS za predsednika, a potom i koji će se izbori i zaista održati.

Opcija s najmanje dileme je ako se budu održavali samo predsednički izbori i kandidat bude lider SNS Aleksandar Vučić. Stranke vladajuće koalicije podržaće zajedničkog kandidata. Iako se može očekivati da slede razgovori između stranaka ukoliko kandidat SNS bude sadašnji predsednik Tomislav Nikolić, oni će biti fingirani. Prema saznanjima "Blica", Ivica Dačić se pre formiranja Vlade i prošlih aprilskih izbora - iako je za rođendan od stranačkih kolega dobio tortu na kojoj je pisalo "predsednik" - obećao SNS-u za podršku kandidatu naprednjaka, odnosno za glas socijalista za "zajedničkog kandidata".

Ukoliko se održavaju i parlamentarni i predsednički izbori, a vlast formira zajedničku listu, u najvećem problemu biće SPS, odnosno Ivica Dačić. Od njega će deo stranke koji je veoma glasan zahtevati potpuno suprotno. I da se kandiduje i da socijalisti idu na zasebnoj listi. Ovog puta lideru SPS neće lako proći priča da je bolje da stranka bude u vlasti jer ni na lokalu, ali ni u centrali socijalisti nisu dobili obećane funkcije. Ipak, malo je moguće da će utapanje SPS s naprednjacima dovesti do cepanja stranke. Ono što je gotovo sigurno jeste da će Ivica Dačić biti pod svakodnevnim pritiskom. Ipak, zajednička lista Dačića bi brže mogla da dovede do inicijative da se potvrdi legitimitet njegovog liderstva među socijalistima.

Tomislav Nikolić nije spreman da tek tako odustane od kandidature. On više nema kritičnu masu u stranci da bi na bilo koji način ugrozio SNS, ali bi mogao da odvuče deo biračkog tela naprednjaka. Sami naprednjaci u nezvaničnim razgovorima iščekujući ime kandidata navode da nije isključeno da se Nikolić, i ako ne bude predlog SNS, ipak kandiduje. Bio bi u tom slučaju "narodni kandidat", a računa na političku podršku lidera Nove Srbije Velimira Ilića, ali i Dragana Markovića Palme.

Upućeni kažu da Palma, međutim, nikada ne bi "izdao SPS" jer se to kosi s njegovim kodeksom. Ali stranka mu je ozbiljno napadnuta, i ne samo u Vojvodini, gde je odbor prešao u SNS, već preti da ostane bez uporišta u Vranju i Leskovcu. U tim gradovima kadrovi JS otvoreno rade protiv SPS u interesu SNS. U slučaju da se osipanje JS nastavi, malo ko se ne bi opkladio da Palma zaigra i drugačije kada je reč o SPS, ali i o odnosu prema SNS ili Nikoliću.

Jure dvotrećinsku većinu

Održavanje parlamentarnih izbora u direktnoj je vezi i s dvotrećinskom većinom u Skupštini, neophodnom za promene Ustava. Trenutno predloge vladajuće koalicije ne podržavaju dve trećine parlamenta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak