Madona je 'Žena godine'

Žena 13.12.2016 22:00
Madona je 'Žena godine'


Na specijalnoj gala večeri „Žene u muzici“ koju svake godine organizuje magazin „Bilbord“ u Njujorku, Madoni je uručeno priznanje za „Ženu godine“.Naglada koju je Madona primila ne čudi nimalo s obzirom na to da je ona prema izveštajima „Njujork tajmsa“ umetnica koja je na turnejama dostigla najveću zaradu u istoriji. A ne iznenađuje ni to što nije bila nimalo slatkorečiva – to je Madona. Ipak, niko nije ostao ravnodušan na njene reči. Bila je direktna od početka. 

Madona je 'Žena godine'

Nakon što je izašla na scenu, rekla je da se oseća sigurnijom kada ima nešto čvrsto među nogama, pa je opkoračila mikrofon. Posle smeha publike usledio je njen govor. 

– Stojim pred vama kao otirač. Pardon, mislim kao zabavljačica – rekla je Madona i zahvalila svima na priznanju za njen 34-godišnji rad u svetu mizoginstva, seksizma, konstantog maltretiranja i nemilosrdnog zlostavljanja

Osvrula se na svoju prvu godinu u Njujorku, 1979, kada je to bio opasan grad. Kada je silovana na krovu zgrade sa nožem pod grlom, kada joj je stan toliko puta bio obijen i opljačkan da je prestala i da ga zaključava. A kako je vreme prolazilo, kaže, sve više prijatelja gubila je zbog side, droge ili pucnjave. 

Onda se osvrnula i na položaj žena u umetnosti. Naglasila je da muškarci umetnici imaju više slobode od žena.

– Čekajte malo, zar nije Prins taj koji trči okolo u mrežastim čarapama, na visokim štiklama, dok mu zadnjica ispada na sve strane? Da, jeste on. Ali on je muškarac – rekla je Madona. Objasnila je i to kako su joij svi zamerili na tome koliko je kontroverzna. A ona je, kaže, sve kontoverze pravila samo da bi opstala. 

Osvrnula se i na pravila u biznisu.

 – Ako ste devojka, morate da igrate igru. Dozvoljeno vam je da budete lepa, slatka i seksi. Ne smete da imate mišljenje, to je van postavljenih granica. Dozvoljeno je da budete objekat za muškarce i obučena kao drolja. I ne smete, ponaljam, ne smete deliti svoje seksualne fantazije sa svetom. Budite ono što muškarci od vas traže i, što je još važnije, budite ono što je drugim ženama prijatno dok ste u društvu drugih muškaraca. I na kraju, ne starite. Jer je to greh. Bićete kritikovani, ocrnjeni, a onda vaše pesme definitivni neće puštati na radiju – objasnola je 58-godišnja umetnica. 

Završni deo govora obeležila je poruka koja je bila upućena svim devojkama i ženama koje se svakodnevno bore sa surovim svetom.

– Žene su bile tlačene toliko dugo da veruju u sve što muškarci govore o njima. Da ne mogu same nešto da postignu bez podrške muškaraca... Kao žene, mi moramo da počnemo da vrednujemo sebe i ono što žene oko nas rade. Potražite snažnu ženu oko sebe, sprijateljite se sa njom, napravite savez. Učite od nje, neka vas inspiriše i prosvetli. Iskrena solidarnost među ženama je posebna moć – poručila je Madona.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak