Jednokratna pomoć stiže pre roka

Politika 18.11.2016 14:15
Jednokratna pomoć stiže pre roka


Svi penzioneri u Srbiji dobiće po 5.000 dinara najverovatnije u sredu 23. novembra. – Povećanje plata i penzija moguće samo na osnovu rasta, a ne političkih dogovora – poručio premijer VučićViše od 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće do kraja ovog meseca, a najverovatnije u sredu 23. novembra, pomoć od po 5.000 dinara, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.

– Ovu jednokratnu pomoć dobiće svi penzioneri, a posebno će biti značajno za 1,05 miliona penzionera u Srbiji koji primaju najnižu penziju – rekao je Vujović.

Reč je o linearnom povećanju, koje, dakle, ne ulazi u osnovicu za obračun narednih penzija.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je svako povećanje plata i penzija moguće samo na osnovu rasta, a ne političkog dogovora, jer ozbiljna država ne funkcioniše na političkim dogovorima.

Za ovu namenu iz budžeta će biti izdvojeno 8,5 milijardi dinara, kako je i dogovoreno s misijom Međunarodnog monetarnog fonda, da bi novo povećanje od 1,5 odsto došlo s prvim danima nove godine.

Statistika PIO fonda pokazuje da u Srbiji 132.000 penzionera prima mesečno do 10.000 dinara, što znači da će s novim povećanjem dobiti 15.000. dok od 10.000 do 15.000 penziju prima skoro 400.000 najstarijih koji će posle ove pomoći primiti 15.000 odnosno 20.000 dinara, dok 255.315 penzionera dobija mesečno između 20.000 i 25.000 dinara mesečno.

Najveću penziju za 45 godina radnog staža od oko 99.637, prima stotinak penzionera i oni će s ovom jednokratnom pomoći narednih dana dobiti po 104.000 dinara.

Kada početkom naredne godine penzije budu povećanje za 1,5 odsto, penzioneri sa 10.000 dinara, dobiće za 150 dinara više, onima s prosečnom penzijom od 23.4550 uvećanje na čeku biće za 351,88 dinara, a oni s najvećom penzijom s januarskim čekom dobiće oko 1.494 dinara.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže, da je lepa vest što je ova jednokratna pomoć stigle i pre nego što je bilo najavljeno, ali bi bilo još lepše da se dodeljuje 6.000 umesto 5.000 dinara, kako se govorilo.

– Očekivali smo da pomoć stigne u decembru, pa smo svi bili prijatno iznenađeni. S druge strane, ostaje pitanje kada će penzije nastaviti da se usklađuju dva puta godišnje s rastom inflacije, u aprilu i oktobru, kako i predviđa Zakon o PIO i budžetskom sistemu. Tim pre što je prvobitna odluka da umanjenje penzija važi do kraja 2017. godine preinačena do kraja ove godine. A sada to više niko ne spominje – kaže Perić.

Penzionerima je važno da to saznaju, kao što je bilo važno da im se jasno kaže da nema para za vraćanje penzija na iznos pre umanjenja. To je bilo jasno od starta, objašnjava on.

– S premijerom ćemo razgovarati i o tome šta sve ulazi u obračun za potrošačku korpu, jer se čini da se zvanična statistika razlikuje od cena u prodavnicama. Jeste, međugodišnja inflacija 1,5 odsto i tačno je i da je od početka ove godine zabeležen rast cena na malo za 1,8 procenata, ali se čini da su realni troškovi života, ipak veći, zaključio je Perić.

 

Isplata 23. novembra i u poštama i na ruke 

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje potvrdio je da će penzionerima, u skladu sa zaključkom vlade, jednokratno isplatiti po 5.000 dinara i to 23. novembra 2016. godine uplatom na tekuće račune korisnika i na šalterima pošta, a istog dana počeće i isplata na kućne adrese korisnika i trajaće nekoliko dana.

Navedeni iznos biće isplaćen korisnicima prava na penziju, na privremenu naknadu po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnicima prava na invalidsku penziju i invalidnoj deci koja su korisnici prava na privremenu naknadu za vreme nezaposlenosti.

Jednokratna isplata pripada svim korisnicima kojima je isplaćena penzija ili naknada za oktobar 2016. godine i koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju PIO fonda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak