Bitka za Mosul: Ofanziva nastavljena

Blic 31.10.2016 17:09
Bitka za Mosul: Ofanziva nastavljena


Iračke snage nastavile su danas koordinisanu ofanzivu prema Mosulu, poslednjem većem gradu pod kontrolom 'Islamske države', i njihova meta je istočna obala reke Tigris, koja deli grad na dva dela, izjavili su zvaničnici.Viši zapovednik elitnih protivterorističkih snaga (CTS) rekao je nedaleko od nedavno osvojenog grada Bartale da su samo dva sela preostala na putu do Mosula.

- Cilj je da zauzmemo Bazvaju i Godžali, poslednja dva sela pre Mosula. Ako uspemo, bićemo samo nekoliko stotina metara od Mosula - kazao je.

Jedinice za borbu protiv terorizma usporile su svoje napredovanje prošle sedmice pošto su osvojile više teritorije od drugih snaga na frontu, kako bi im omogućile da popune međuprostor i priđu Mosulu.

Iračke bezbednosne snage i kurdske snage pešmerga počeli su ofanzivu protiv "Islamske države" 17. oktobra uz podršku iz vazduha i kopna od koalicije koju predvode SAD.

Proiranske šiitske milicije pridružile su se borbi tokom vikenda s ciljem da presijeku liniju snabdijevanja između Mosula i Rake, uporišta "Islamske države" u Siriji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak