Mađarska: Izlaznost 39,9 odsto, referendum nije uspeo

RTV 03.10.2016 10:19
Mađarska: Izlaznost 39,9 odsto, referendum nije uspeo


Glasanje na referendumu Mađarskoj o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta. Posle prebrojanih 99,8 odsto glasova, protiv izbeglica je glasalo 98,3 odsto izašlih, a izlaznost je bila samo 39,9 odsto, te referendum nije uspeo, pokazuju zvanični podaci. Kako je saopštila vladajuća partija Fides, odziv je bio 45 odstoEvropska unija ne može da nameće svoju volju Mađarskoj po pitanju imigracije, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban posle referenduma na kome je ogromna većina glasača odbacila evropske kvote za razmeštaj izbeglica, ali koji nije validan zbog nedovoljne izlaznosti.

Konzervativni premijer je rekao u govoru posle referenduma da želi da Brisel shvati da ne mogu da "zanemare volju 99,2 odsto birača".

Posle prebrojanih 99,8 odsto glasova, protiv izbeglica je glasalo 98,3 odsto izašlih, a izlaznost je bila samo 39,9 odsto, pokazuju zvanični podaci. Ta izlaznost znači da referendum nije validan pošto je potrebno da izađe najmanje 50 odsto birača.

"Brisel ili Budimpešta, to je bilo pitanje i mi smo rekli Budimpešta. Mi smo odlučili da migrantsko pitanje spada u nadležnost Mađarske", rekao je Orban i dodao da želi da predloži ustavni amandman da se odrazi volja naroda. On nije rekao odmah kako bi izgledao taj amandman. Rojters je preneo da će Orban podneti amandman kojim će rezultate referenduma pretočiti u zakon.

Orban je naglasio da je 3,29 miliona birača od 8,24 milona registrovanih, glasalo protiv evropskih migrantskih kvota, i to je više od 3,05 miliona birača koji su 2003. glasali za prijem Mađarske u EU.

"To oružje biće dosta moćno u Briselu" rekao je on.

Mađarska treba da primi najmanje 1.294 migranata prema evropskom planu raspodele 160.000 tražilaca azila koji je usvojen pre godinu dana. Taj plan je međutim ostao mrtvo slovo na papiru pošto je do sada samo nekoliko hiljada ljudi razmešteno.

Lider Jobika o referendumu: Autogol Orbana, poziv na ostavku

Lider radikalne nacionalističke mađarske stranke Jobik, Gabor Vona, izjavio je večeras da to što referendum o migrantskim kvotama nije uspeo predstavlja "lični neuspeh i autogol" premijera Viktora Orbana koji bi trebalo da podnese ostavku.

"Ova igra se igra za golove i uprkos prednosti koju uživaju premijer i Fides, Orban je dao veliki autogol", rekao je Vona na konferenciji za novinare.

Vlada bi sada samo trebalo da prizna neuspeh, istakao je Vona i pozvao Orbana da podnese ostavku, prenela je agencija MTI.

Lider Jobika smatra da mađarska javnost ovim referendumom nije poslala poruku Briselu, već premijeru.

Prethodno je portparol Jobika izjavio, nakon zatvaranja glasačkih mesta na referendumu o obavezujućim kvotama EU za prihvat migranata, da se čini da je mađarski premijer Vikor Orban izgubio i da se "neodgovorno kockao sa Mađarskom."

Komentarišući podatke o izlaznosti, Adam Mirkocki je rekao da je referendum izgleda bio samo "anketa javnog mnjenja od 20 milijardi forinti (64,9 miliona evra)", a da bi se njeni rezultati znali i bez trošenja tolikog novca.

Orban je rekao danas ranije da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana.

"Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive", naveo je Orban i dodao: "To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova "protiv" bude bar za jedan više od glasova "za".

Šef Nacionalne izborne komisije Andraš Patji izjavio je ranije danas da ne očekuje da će odziv građana biti veći od 50 odsto, koliko je neophodno da bi referendum bio validan.

Danas je do 15 sati glasalo 2,448,614 osoba, što je 30,66 odsto od ukupnog broja glasača, saopštila je Nacionalna izborna kancelarija.

Najveći odziv zabeležen je u županiji Vaš (35,45 odsto), a najmanji u Boršod-Abauj-Zemplen (28,58 odsto), prenosi MTI.

U Budimpešti je 27,38 odsto glasača izašlo na referendum do 15:00 sati, navodi mađarska agencija.

Pitanje na referendumu glasilo je: "Da li se slažete sa time da Evropska unija može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?".

Da bi referendum bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu referenduma se nada i premijer Mađarske Viktor Orban.

To bi njegovoj vladi obezbedio podršku građana za suprotstavljanje drugim eventualnim planovima Unije za raspoređivanje tražilaca azila u svojim državama članicama, prenela je agencija AP.

"Propale liberalne metode briselske elite"

Orban je dan uoči referenduma pozvao glasače da odbace plan EU o obavezujućim kvotama za prihvat migranata, upozorivši da migranti ugrožavaju "bezbedan način života u Evropi", javlja AFP.

Orban je, u juče objavljenom autorskom tekstu u mađarskom listu "Idok", rekao da su Mađari dužni da pomognu njegovoj vladi da se izbori sa, kako navodi, propalim "liberalnim metodama briselske elite".

"Masovna migracija bez kontrole znači istinsku pretnju. To ugrožava miran i bezbedan evropski način života", napisao je on u članku.

Orban ukazuje i da Mađari referendumom mogu da pošalju poruku svim Evropljanima, "da od evropskih građana zavisi da li će, zajedničkim naporima, urazumiti EU ili će, pak, dopustiti da se ona raspadne".

"I druge članice EU da preduzmu slične korake"

Prema oceni agencije Frans Pres, predstojeći referendum predstavlja tek poslednji u nizu koraka koji će naljutiti Orbanove kritičare, kako u Mađarskoj, tako i u inostranstvu.

Orban ističe da glas "protiv" predstavlja glas za suverenitet i nezavisnost Mađarske, a nada se i da bi pritisak naroda mogao da ohrabri druge članice EU da preduzmu slične korake.

Kritičari Orbanove politike navode da su rezultati anketa, koji ukazuju na rast ksenofobije i anti-imigrantskog raspoloženja među Mađarima, povezani sa vladinom referendumskom kampanjom.

Orban želi da zaustavi priliv velikog broja muslimanskih migranata u Evropu, tvrdeći da oni ugrožavaju Mađarsku i evropski hrišćanski identitet i kulturu, podseća agencija AP.

EU da izgradi "izbeglički grad" u Libiji

Mađarski premijer, koji je sada na polovini svog trećeg mandata na čelu vlade, prošle nedelje je predložio da EU izgradi "ogromni izbeglički grad" u Libiji, u koji bi migranti bili deportovani iz Evrope.

Orban ističe da EU treba da ojača svoje granice kako bi sprečila priliv migranata, kao što je Mađarska učinila prošle godine kad je na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom podigla ogradu.

Uprkos dosad nezabeleženoj poplavi vladinih bilborda, reklama i ličnih pojavljivanja ministara i poslanika na događajima širom zemlje na kojima su pozivali građane da izađu na referendum, ankete ukazuju da izlaznost iznad 50 odsto uopšte nije zagarantovana, iako se očekuje da će velika većina onih koji izađu glasati "protiv".

Krajnje desničarska stranka Jobik podržava vladin anti-imigracioni stav, dok većina drugih opozicionih partija i mnoge nevladine organizacije pozivaju glasače da ili ne izađu na glasanje ili da predaju nevažeće listiće.

Prošle godine je kroz Mađarsku prošlo gotovo 400.000 migranata, koji su nastavili put dalje ka zapadnoj Evropi.

Ipak, mađarska ograda od bodljikave žice i novouvedene mere za deportaciju ilegalnih migranata su se pokazale efikasnima. Tako je u četiri nedelje od početka septembra policija te zemlje zabeležila nijedan ili tek jedan pokušaj ilegalnog prelaska granice tokom tek 12 dana.

Šulc: Mađarska igra opasnu igru

Sa druge strane, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je upozorio da Mađarska igra "opasnu igru", ako po planu treba da primi samo 2.000 migranata.

"Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU: dovodi u pitanje utemeljenost evropskih zakona, u kojima je Mađarska i sama učestvovala", istakao je on.

Martin Šulc je, kako prenosi N1, pozvao čelnike drugih zemalja članica EU, koji poštuju propise, da Orbanu očitaju lekciju.

"Trebalo bi da kažu svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmerna", ocenio je on.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak