Referendum u Mađarskoj: Glasanje o izbegličkim kvotama

Blic 02.10.2016 10:10
Referendum u Mađarskoj: Glasanje o izbegličkim kvotama


Državljani Mađarske od jutros glasaju na referendumu na kojem se izjašnjavaju o obavezujućim kvotama Evropske unije za prihvat migranata.Glasačka mesta su otvorena u šest, a biće zatvorena u 19 časova.

Pitanje na referendumu glasi: "Da li se slažete sa time da Evropska unija može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?".

Da bi referendum bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu referenduma se nada i premijer Viktor Orban.

To bi njegovoj vladi obezbedio podršku građana za suprotstavljanje drugim eventualnim planovima Unije za raspoređivanje tražilaca azila po državama članicama, prenela je agencija AP.

Prošle godine je kroz Mađarsku prošlo gotovo 400.000 migranata, koji su nastavili put dalje ka zapadnoj Evropi.

Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovalo se kako bi mogli da glasaju na referendumu koji se danas održava u u toj zemlji.

Prema rečima generalnog konzula Janošša Babića, u generalnom konzulatu Mađarske u Subotici do juče je predato oko 8.000 koverata sa glasovima birača koji se na referendumu izjaššnjavaju o migrantskim kvotama u toj zemlji, navela je RTV.

Koverti sa glasačkim listićima mogu se predati u ambasadi Mađarske u Beogradu i konzulatu u Subotici.

Izjašnjavanje mađarskih državljana koji žive u inostranstvu počelo je 19. septembra u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Mađarske u svetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak