Beč: Zapadni Balkan baza za džihadiste

RTV 27.09.2016 10:33
Beč: Zapadni Balkan baza za džihadiste


Ministarstvo odbrane Austrije upozorava da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za džihadiste u Evropi.U izveštaju o "aktuelnom bezbednosnom stanju" od 14. septembra, analitičari Ministarstva odbrane prikazuju zabrinjavajuću sliku, posebno kada je reč o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Problem islamizma na zapadnom Balkanu reflektuje se, na osnovu umreženosti preko dijaspore, na prostor EU", ukazuje Ministarstvo.

Dok je na Kosovu usled hapšenja salafističkih vođa zabeleženo smanjenje aktivnosti, u Bosni i Hercegovini raste opasnost od terorističkih napada, dodaje se u izveštaju koji je objavio bečki dnevnik "Hojte".

Osobe iz islamističkog spektra, prema Ministarstvu, osnivanju pre svega u Bosni islamističke centre i mesta.

Sa rastućim pritiskom na Islamsku državu u Siriji i Iraku raste i verovatnoća od terorističkih napada od strane simpatizera te terorističke organizacije kako na zapadnom Balkanu tako i u celoj EU, upozoravaju analitičari Ministarstva odbrane Austrije, koji se u međunarodnim krugovima posebno cene.

Inače Austrije je na zapadnom Balkanu prisutna se skoro 800 vojnika - 325 u misiji EUFOR u Bosni i Hercegovini i 465 u misiji Kfor na Kosovu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak