Фонд Дијаспора за матицу наставља да помаже најугроженијима

RTS 19.09.2016 03:40
Фонд Дијаспора за матицу наставља да помаже најугроженијима


'Фонд Дијаспора за матицу' сваке године подноси извештај о раду. Тако је било и овог лета 2016. године, на осамнаестој Скупштини 'Фонда дијаспора за матицу' у Београду.У протеклих годину дана, резултати хуманитарног рада фонда огледају се у помоћи народним кухињама на Косову и Метохији, сваког месеца у вредности од 100.000 динара, обезбеђивању возила за децу са посебним потребама у Варварину у вредности од 10.000 евра, пружању помоћи Центру за колективни смештај расељених лица на Брезовици у вредности од 3000 евра, као и хуманитарним и патриотским удружењима, укључујући и удружење Јадовно, за редовна поклоничка путовања у местима страдања Срба на Велебиту и Пагу.

о удружење је од оснивања пре 17 година до данас у хуманитарне потребе у земљи уложило више од 5 милиона евра.

„Финансијери су из нашег расејања, пре свега европског. Треба посебно поменути наше расејање у Швајцарској. Само њиховим средствима подигнут је мост код Варварина", истиче Милоје Ж. Милићевић.

Још једном је упућена захвалност Министарству спољних послова Србије што је после 15 година вратило 30 хиљада евра, Фондацији Сања Миленковић, из које се стипендрају таленти из математике и техничких наука.

То је само део новца који се налазио у депозитима дипломатско - конзуларних представништава, блокиран пре 17 година, и фонд очекује да ће и преостала средства бити враћена.

„У наредном периоду ми ћемо наставити са хуманитарном активношћу и очекујемо да ће скупштина прихватити став да се настави хуманитарни рад у складу са приоритетима и ограниченим могућностима", каже Живадин Јовановић

Као трајна хуманитарна институција српског народа, Фонд ће у будуће сачувати основну имовину у несмањеној вредности, улажући у своје хуманитарне активности само нове приходе. И зато је, на овогодишњој седници скупштине, упућен позив свима у расејању да прилозима и донацијама помажу у решавању растућих хуманитарних проблема у матици.

Поводом нелогичности опорезивања средстава за хуманитарне потребе по стопи од 20 одсто, што је у супротности са европским стандардима, Фонд је упутио апел државним органима да га ослободе плаћања пореза.

Фонд ће следити критеријуме и поштовати приоритет да превасходно помаже најугроженије.

Фонд Дијаспора за матицу, укупно је за поплављена подручја одвојио више од милион евра, а до сада је обновио 22 куће.

Мирослав Млинар, члан фонда, херој који је спасавао раднике РТС-a после експлозије НАТО бомби, у инвазији на Србију 1999 године, а активно је учетвовао и у санирању последица поплава 2014. године.

„За мене је била фасцинантна та снага одлучности да се помогне онима којима је у том тренутку било најтеже", каже Мирослав Млинар, члан фонда, херој који је спасавао раднике РТС-а после експлозије НАТО бомби у инвазији на Србију 1999 године, а активно учествовао и у санирању последица поплава 2014 године.

Изабрани су и нови чланови управног одбора и председништво, а формирана је и радна група за припрему реализације одлуке Сабора и матице из 2000. године о Српском дому у Београду, који би представљао не само институцију повезивања и сарадње матице и расејања већ и стециште свих иницијатива за јачање повезаности српског националног бића на културном, духовном и националном плану.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak