Državne firme ne plaćaju struju: Dug 10 firmi težak 10 milijardi

Blic 17.09.2016 20:45
Državne firme ne plaćaju struju: Dug 10 firmi težak 10 milijardi


EPS građanima koji duguju za struju preti makazama i zaplenom stvari, dok su državne firme zaštićene kao beli medvedi.Iako deset državnih preduzeća za struju duguje čak 10,63 milijarde dinara, njima nad glavom ne visi prinudna naplata, za razliku od građana sa dugovima od po nekoliko hiljada dinara.

Zbog takvog selektivnog odnosa prema potrošačima, u mraku bi uskoro moglo da se nađe skoro pola miliona građana Srbije, pošto je EPS rešio prvo da krene da uteruje dugove 140.000 domaćinstava, od kojih ukupno potražuje 12 milijardi dinara.

Oni to, doduše, pravdaju zakonom po kojem dugovanja privrede zastarevaju za tri, a stanovništva za godinu dana, ali da je EPS krenuo obrnuto, odnosno da je prinudno naplatio samo dug od RTB „Bor“, Železare Smederevo, Železnica Srbije, „Resavice“..., uspeo bi da nadoknadi gotovo sva dugovanja stanovništva. Te kompanije su, po saznanjima „Blica“, prvoplasirane na listi 10 najvećih dužnika za struju u 2015.

Svima je zajedničko i to što im je vlasnik država, a u tom društvu su još i Azotara, Petrohemija, kao i neka lokalna preduzeća. Na kraju 2015. njihov dug iznosio je 10,63 milijarde dinara.

Osim tih velikih potrošača, Elektroprivredi duguju i privrednici koji troše manje od 30.000 kilovata godišnje, i to 7,6 milijardi dinara. Većina njih je zasad takođe zaštićena od prinudne naplate.

Za razliku od njih, sagovornik „Blica“ Aleksandar Milanović sa Zvezdare nije, pa su mu izvršitelji već kucali na vrata za neplaćeni račun od 7.050 dinara.

- Svaki dug mora da se plati, ali ne znam zašto su kod mene izvršitelji prvo došli, a ne kod kompanija koje duguju nekoliko stotina miliona. Upozorili su me da imam rok od osam dana. Niko me ne pita kako, kad mi plata kasni četiri meseca - revoltirano kaže Milanović.

Zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić za „Blic“ kaže da građani nemaju osnova da se ljute na njih jer oni sve predmete obrađuju isključivo po nalogu EPS-a.

- Od početka godine EPS je podneo izvršiteljima blizu 133.000 predmeta, a javni izvršitelji su dužni da predmete uzimaju u rad onim redom kako su ih dobili - kaže Manićeva.

Državne firme ne plaćaju struju: Dug 10 firmi težak 10 milijardi

EPS: Različiti rokovi zastarevanja

Iz EPS-a kažu da nema selektivne naplate duga, ali da postoji različita zakonska obaveza oko zastarevanja.

- Domaćinstvima dugovi zastarevaju za godinu dana, preduzećima za tri, a preduzetnicima za 10 godina. Što se tiče prinudne naplate, u toku je priprema postupka za oko 80.000 domaćinstava. Prinudna naplata je počela u avgustu i za firme i preduzetnike koji su na takozvanom garantovanom snabdevanju, podneto je oko 300 predloga za izvršenje. Narednih dana pokrenuće se postupak za još 15.000 firmi i preduzetnika - kažu u EPS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak