Orban: Ograde sa Srbijom i Hrvatskom dokaz nesposobnosti Brisela

SveVesti 13.09.2016 09:29
Orban: Ograde sa Srbijom i Hrvatskom dokaz nesposobnosti Brisela


Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz 'nesposobnosti Brisela'Viktor Orban je u obraćanju mađarskom parlamentu pozvao da to pitanje bude rešavano na nacionalnom nivou.

Prema njegovim rečima, očekivani uspeh na mađarskom referendumu o migrantskom pitanju, koji je zakazana za 2. oktobar, samo će ojačati protivljenje te zemlje bilo kakvim budućim kvotama EU o raspodeli migranata, prenosi AP.

"Evropa mora da se probudi , kriza se neće rešiti sama od sebe", rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative - smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.

Najavio je da će na narednom samitu EU u Bratislavi, 16. septembra, govoriti protiv "naivne i opasne" evropske migrantske politike, koju treba da bude zamenjena politikom "samoodbarne i demonstracijom snage".

Izbaciti Mađarsku iz EU zbog izbeglica

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Mađarsku trebalo privremeno ili čak trajno izbaciti iz Evropske unije zbog njenog stava o izbeglicama i drugim pitanjima.

EU ne može tolerisati kršenje svojih temeljnih vrednosti, rekao je Aselborn za nemački dnevnik "Velt" samo nekoliko dana pre sastanka 27 lidera EU u Bratislavi na kome će se razgovarati o budućnosti Unije.

"Svako ko poput Mađarske diže ograde protiv izbeglica iz ratom zahvaćenih područja ili krši slobodu štampe i nezavisnost pravosuđa teba da bude privremeno, ili ako je potrebno zauvek, isključen iz EU", rekao je on.

Aselborn smatra da je to jedini način da se "sačuvaju kohezija i vrednosti EU", prenosi AP.

Mađarska će 2. oktobra održati referendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je juče oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz "nesposobnosti Brisela".

"Evropa mora da se probudi , kriza se neće rešiti sama od sebe", rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative - smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak