Od Nigerije do Australije i nazad do Srbije

RTS 08.09.2016 11:17
Od Nigerije do Australije i nazad do Srbije


Diplomirani građevinski inženjer Taras Stojković trenutno živi na relaciji Toronto - Beograd. Ovih dana, među prvima je po skraćenom postupku nostrifikovao dve diplome stečene na dva kraja sveta, diplomu sa Grifit univerziteta iz Brizbejna u Australiji i diplomu sa koledža iz Toronta.Kraj leta Taras je proveo u Srbiji. Teško je bilo dogovoriti sastanak sa njim, jer je uvek u nekoj žurbi, ali upornost se na kraju isplatila...Dobili smo interesantnu priču o životu mladog čoveka koji je za svojih 28 godina živeo na četiri kontinenta i školovao se u pet zemalja sveta.

Rođen je u srcu crne Afrike u gradu Kaduna u Nigeriji. U Nigeriji su se sreli njegovi roditelji, otac Dragomir, rodom iz jednog sela iz Guče, i majka Ruskinja, Elena iz Harkova.

U Kaduni su rođeni i Taras i njegov stariji brat Aleksandar.

U osnovnu školu taras je krenuo u beogradskom naselju Batajnica. U vreme kada je NATO bombardovao Srbiju - otišao je u Harkov i tamo završio peti razred.

Šesti razred je završio na Jamajki, koledž u Kanadi, a studije u Australiji. U Australiji je bio predsednik Organizacije srpskih studenata.

Do sada je obišao tridesetak zemalja sveta. Najdraža mesta su mu Sveta gora i Srbija. U Hilandaru je boravio tri puta.

Često odlazi u očevo rodno selo i raduje ga činjenica da je u selu sve više mladih i dece.

Bavio se i naučno-istraživačkim radom - prečišćavanjem vode, pa je u Moskvi, na takmičenju mladih naučnika, bio među prvih deset. 

Želja mu je da znanje stečeno širom sveta primeni u Srbiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak