Srbi u Albaniji: Jedan narod u dve vere

Politika 05.09.2016 17:17
Srbi u Albaniji: Jedan narod u dve vere


Premijer Aleksandra Vučića najavio da će Srbija finansirati izgradnju prve škole u Albaniji za Srbe muhamedance Slave Božić i Bajram, idu u crkvu i džamiju, Srbi su muhamedanske veroispovesti. Žive u Refli Milbofšu, opština Milbofš, pokraj grada Fira na jugozapadu Albanije. 

Krenuli smo u posetu Srbima nepravoslavcima u Skadru i Milbofšu, koji je udaljen od Podgorice preko 350 kilometara. Oni pre skoro sto godina zastadoše u ovom selu, uspostaviše svoju zajednicu i promeniše veru. Preci ovih Srba islamske veroispovesti su iz okoline Novog Pazara, Sjenice i Tutina krenuli za Carigrad. Kad nisu mogli dalje, nastanili su se u brdima Albanije, iznad grada Fira.

Vremena su bila teška. Razni osvajači i diktatori nisu imali za njih milosti. Moralo se preživeti, a uslov svih uslova je bio promeniti veru pravoslavnu u muhamedansku, onu koja je od tih vremena pa sve do odlaska sa vlasti Envera Hodže palila i žarila na tim prostorima. Promeniše veru, ali ne i sve običaje. S kolena na koleno pripovedali su ko su i kom narodu pripadaju. Da su Srbi, nikada nisu zaboravili.

Zahvaljujući našim domaćinima, protojereju stavroforu i namesniku bokokotorskom Radomiru Nikčeviću i predsedniku srpskog udruženja iz Skadra „Rozafa–Morača”, advokatu Pavlu Brajoviću, prolazimo izvanrednim auto-putevima stotine kilometara... Promiču lepi predeli, cele oaze zasada maslina – preko 10 miliona njih – koje su zasađene dekretom Envera Hodže... Ostavljamo za sobom plaže, pašnjake, nepregledne oranice, sela, gradiće – Skadar, Lješ, Vor, Drač, Goljem, Kavaju, Rogozinu, Ljusnju – i stižemo u Fir.

Kad je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dobio božji glas da su Srbi „utamničeni” u tuđem jeziku i da skoro niko ne razume svoj maternji srpski, razgovarao je sa Srbima iz Skadra i ambasadom Srbije u Tirani o kursu srpskog jezika. Dogovoreno i učinjeno. Za proteklih pet godina, otkad nastavu srpskog jezika za mlade i stare drži Kozmo Dima, skoro da je hiljadu Srba iz ovog kraja naučilo srpski jezik. Da nije popularno učiti druge ovom jeziku u Albaniji, znaju upravo Kozma Dima i Ekrem Duljević, koje su pretukli banditi sa Kosova.

„Sve je to u odnosu na otadžbinski zavet malo. Nije bilo lako, bilo je pretnji, ucena. Sve su pokušali kako bi nas primorali da odustanemo od učenja svog jezika. Pretukli su još neke naše aktiviste, ali su shvatili da će biti zla i da mi od toga nećemo odustati, pa popustiše”, priča nam predsednik Jedinstva, udruženja Srba muhamedanske veroispovesti u Albaniji, Ekrem Duljević.

Naš domaćin kaže da pre 2010. godine ovde niko nije znao nijednu srpsku reč. „Radi očuvanja jezika i srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta 2010. godine formirali smo školu jezika i dosad je srpski naučilo preko 1.500 Srba iz ovog dela Albanije. Kursevi se održavaju u Milbofšu, Firu i selu Hamin”, radosno saopštava Ekrem.

Sada srpska deca nasred Skenderbegove zemlje pevaju „Bože pravde”. Udruženje Jedinstvo i ambasada Srbije u Tirani dobili su obećanje od premijera Aleksandra Vučića da će finansirati izgradnju prve škole u Albaniji za Srbe muhamedance.

„Naše Udruženje je dobilo dozvolu za gradnju škole. Bilo je teško to izdejstvovati. Očekujemo da u naš kraj dođu Vučić i Rama i stave kamen temeljac za prvu srpsku školu u ovom delu Albanije”, priča Ekrem, s ponosom pokazujući fotografije s premijerom Srbije prilikom njegove posete Beogradu.

Već nekoliko godina Srbija obezbeđuje stipendije i besplatno školovanje za talentovanu decu ove zajednice Srba. Tako na fakultetima u Srbiji studiraju pravo, arhitekturu, slikarstvo... Deca su veoma darovita za umetnost i šansa za školovanje u Beogradu je stigla u ovo zabito mesto kao prvi zrak nade, božji dar...                                        


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak