Srpska zajednica u Rumuniji jedna od najbolje organizovanih u dijaspori

Srpska Dijaspora 27.08.2016 01:47
Srpska zajednica u Rumuniji jedna od najbolje organizovanih u dijaspori


Srpska zajednica u Rumuniji je među najbolje organizovanim zajednicama u dijasporiSrpska zajednica u Rumuniji je među najbolje organizovanim zajednicama u dijaspori, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije, po povratku predsednika i člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivana Kostića i Aleksandra Čotrića iz Temišvara. 

Kosticć i Čotrić su u Temišvaru boravili na poziv Saveza Srba u Rumuniji, a tokom razgovora sa generalnim konzulom Republike Srbije u Temišvaru Lazarom Manojlovićem, konstatovano je da ta zemlja ispunjava obaveze prema srpskoj zajednici u skladu sa njihovim Ustavom i Zakonom, posebno u oblasti kulture, obrazovanja, medija i političkog života. 

Kostić i generalni konzul su na konferenciji za štampu zajednički  konstantovali da je srpska zajednica u Rumuniji među najbolje organizovanim zajednicama u dijaspori.

Delegacija skupštinskog Odbora sastala se i sa  srpskim poslanikom u rumunskom parlamentu Slavomirom Gvozdenovićem koji je u razgovoru istakao da srpska zajednica već 25 godina neumorno radi na očuvanju nacionalnog identiteta. 

U cilju unapređenja i poboljšanja položaja srpskog naroda u Rumuniji, Gvozdenović je naglasio da očekuje podršku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, stoji u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Kostić i Čotrić su na Preobraženje prisustvovali manastirskoj slavi manastira Bazjaš, u istoimenom selu na obali Dunava, kojeg je podigao Sveti Sava 1225. godine, a razgovarali i sa episkopom Temišvarskim gospodinom Lukijanom o položaju Srpske pravoslavne crkve u Rumuniji.

Delegacija iz Skupštine Srbije je prisustvovala i svečanosti, u okviru kulturne manifestacije koju organizuje Savez Srba u Rumuniji, u porti manastira, kada je srpskom pesniku Adamu Puslojiću uručena književna nagrada "Velika bazjaška povelja". 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak