Koliki je put do evroazijskog tržišta

RTS 25.08.2016 23:59
Koliki je put do evroazijskog tržišta


Uz već izraženu podršku Rusije i Belorusije, poseta predsednika Kazahstana Beogradu obezbedila je Srbiji i treći od pet glasova za sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Očekuje se i da Jermenija i Kirgistan slede stav starijih članica. Najavljeno je da će Kazahstan prihvatiti bescarinski izvoz određenog broja vozila kragujevačkog "Fijata".Posle tronedeljnog godišnjeg odmora, ponovo je pokrenuta proizvodnja u pogonima "Fijatove" fabrike u Kragujevcu. Zbog smanjenog obima posla više nema treće smene, a između 700 i 750 radnika je sporazumno napustilo fabriku. Oni koji su ostali kažu da im najava da će njihova vozila ići na tržište Evroazijske unije mnogo znači.broja vozila kragujevačkog "Fijata".

Posle tronedeljnog godišnjeg odmora, ponovo je pokrenuta proizvodnja u pogonima "Fijatove" fabrike u Kragujevcu. Zbog smanjenog obima posla više nema treće smene, a između 700 i 750 radnika je sporazumno napustilo fabriku. Oni koji su ostali kažu da im najava da će njihova vozila ići na tržište Evroazijske unije mnogo znači.

Pripremila Mirjana Brajković

"Svako iznalaženje novog tržišta i mogućnost ovako otvorenog velikog tržišta kao što je rusko tržište, a samim tim i Kazahstan, jeste napredak i boljitak", kaže predsednik Samostalnog sindikata FKA Kragujevac Zoran Marković.

Rukovodstvo "Fijata" nije želelo da komentariše najavu konačnog otvaranja evroazijskog tržišta. U Vladi ističu da ima tu još mnogo da se uradi pre nego što se bude znalo kada će i koliko vozila iz Kragujevca moći bez carine da se izveze u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgiziju i Jermeniju.

"Iskreno govoreći, 'lopta nije u našem dvorištu'. Mi očekujemo tekst tog sporazuma i nadamo se da ćemo ga dobiti do oktobra ili novembra. Na to mi ne možemo da utičemo – zavisi od usaglašavanja pet zemalja kakav ćemo tekst dobiti. Odmah posle toga smo spremni za početak pregovora oko usaglašavanja teksta sporazuma, a sigurno će i druga strana imati zahteve", rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Dok se čekaju zahtevi druge strane, mi smo naše već formulisali – želimo da u sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom zadržimo svu robu koju smo i do sada bez carine prodavali Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu, s kojima smo imali bilateralne sporazume i da na to dodamo tvrde sireve, šećer, vino, živinsko meso, duvan i cigarete.

"Dobili bismo jedinstven trgovinski spor koji niko nema sa zemljama Evroazijske unije, jedino Vijetnam s velikim brojem ograničenja. Ne samo zbog trgovine, već i zbog privlačenja direktnih stranih investicija nama je potreban taj sporazum jer veliki broj evropskih kompanija dolazi u Srbiju zarad sticanja robe domaćeg porekla i pristupa tržištu od 182,2 miliona stanovnika", objašnjava Dejan Delić iz Privredne komore Srbije.

Jedna od ključnih stavki u pregovorima naredne godine, posebno za izvoz kragujevačkih vozila, biće pitanje domaćeg porekla robe – prema sadašnjim bilateralnim sporazumima uslov za izvoz bez carine je da je 51 odsto proizvoda nastalo u Srbiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak